Домаћинства која загађују средину годишње ће плаћати 1.200 динара еко-таксу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Домаћинства која загађују средину годишње ће плаћати 1.200 динара еко-таксу
Trenutno na sajtu: 610       |       Podeli:
12.12.2019 | 0 коментар(а)



Влада Србије уредбом је утврдила критеријуме по којима ће се одређивати активности које негативно утичу на животну средину

и наплаћивати накнада правним лицима, предузетницима и физичким лицима - власницима стамбених јединица.
Уређено је да ће физичка лица плаћати накнаду за активности коришћења електричне енергије, грејних уређаја, хемијских средстава, производа који после употребе постају посебни токови отпада, производње и прераде хране и других активности, наводи се у овом документу.
Обвезник плаћања накнаде су физичко лице које обавља неку од активности наведених у уредби а плаћаће је обвезници пореза на имовину за стамбене јединице.

Износ накнаде за физичка лица је 1.200 динара годишње, а умањује се за 50 процената "за обвезнике који не станује у стамбеној јединици", наводи се у уредби.

Обавеза физичка лица по овој уредби настаје од 1. јануара 2020. године.

За правна лица и предузетнике критеријуми се одређују у оквиру претежне делатности коју обављају обвезници, па се деле на оне чије активности имају велики, средњи и мали утицај на животну средину.

Износ не може бити виши од 0,4 процента годишњег прихода обвезника у претходној години, а ако делатност обавља на територији више локалних самоуправа накнада ће бити подељена са њиховим бројем.

Уредбом је утврђено да износ накнаде за заштиту и унапређење животне средине за правна лица и предузетнике чија активности у делатности има велики негативан утицај износи од два милиона динара за велика правна лица, до 20.000 динара за микроправна лица и предузетнике.

Фирме и предузетници чија делатност има средњи негативан утицај на животну средину плаћаће накнаде од милион динара ако су велика правна лица, до 10.000 динара за микро правна лица и предузетника.

Распон утврђених накнада код малог утицаја на животну средину је од 500.000 динара за велика правна лица до 5.000 динара за микро правна лица и предузетнике.

Део Уредбе су и прилози у којима су пописане делатности које имају велики, средњи и мали утицај на животну средину.

ГЗС/Танјуг

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.954.073 посета
Тренутно на сајту: 611 посетилац(a)