Кад је Нова Варош ослобођена 1918.? 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Кад је Нова Варош ослобођена 1918.?
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
29.10.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Цео век је прошао, а у Новој Вароши није познат датум ослобођења града и Старог Влаха 1918. године од окупатора?

У књизи „Нововарошки крај кроз историју“ (Нова Варош, 1991., група аутора) наводи се само “брзо наступање Српске војске и ужурбано одступање аустријских јединица“, уз бежанију швапских удворица и помагача.

Рашку област је у Великом рату ослободила Друга армија, наступајући преко Косова, крајем октобра 1918. године. Вероватно у ратним дневницима, архивским списима и другој грађи и књигама има појединости о датуму уласка јединица у Нову Варош и околне градове, њиховим командантима, те како их је народ дочекао ..?

Драгоцена би, свакако, била сведочанства о тим данима, да, у првом реду. угледају светлост дана на изложби или на страницама медија. пошто се приближава датум обележавања Идући у сусретјубилеју – 100-годишњице одбране Србије у Великом рату, аутор ових редова писмом (мејлом) затражио је појединости од завичајног одељења ужичког Музеја и других установа...

Вигњеви - део старе чаршије са ковачким радњама

Истина, датум ослобођења 1918. године није тако значајан историјски међаш као 1. новембар 1912. године, када су Нова Варош и Стари Влах ослобођени од Турака. Ипак, тај дан заслужује помен и место у сталној поставци о Првом светском рату у нововарошком крају.

Пре неколико дана Славољуб Пушица, директор Музеја у Пријепољу, потврдио је да ова установа располаже са делом поодавно прикупљене грађе о Великом рату.

,,Имамо документ у коме пише да је Пријепоље коначно ослобођено 31. октобра 1918. године и то без борби. Настављамо трагање за осталим подацима, а и за суседне општине – Прибој и Нову Варош”, каже Пушица.

ГЗС / Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NovaVaros oslobodjenje rat stogodisnjica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.494.691 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)