У Чајетини подељена ауто седишта за децу 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
У Чајетини подељена ауто седишта за децу
Trenutno na sajtu: 332       |       Podeli:
03.10.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - Неколико година уназад Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина под

покровитељством Општине два пута годишње организује акције бесплатне доделе ауто - седишта за децу, имајући у виду децу која су већ рођена, као и ону која ће се родити током текуће године. Са максимом да су деца будућност света и да је њихова безбедност на првом месту, данас су представници Савета и Општине са Центром за промоцију безбедности саобраћаја, у сали Културног центра на Златибору, поделили 70 ауто седишта, наводи се на сајту општине.

Општина Чајетина је у сарадњи са Светом за безбедност саобраћаја од 2018. године кренула са акцијом поделе бесплатних ауто-седишта за децу. На ову активност су их покренули подаци Полицијске управе Ужице који су показивали да се ауто седишта користе у процентима од 52% до 60%, што је био поражавајући податак због чињенице да се њиховим некоришћењем деца- путници излажу великој опасности. Статистички подаци говоре и то да је од почетка 2019. до сада у сабраћајним несрећама страдало десеторо деце, од тога седморо који су били путници у аутомобилу.

„Неко ко није доживео незгоду не схвата како то изгледа у трену незгоде и на нама је да им објаснимо шта се дешава и зашто су битна та ауто седишта без којих смо ми одрастала, па старији кажу како смо ми преживели и ништа нам не фали. Како да објаснимо зашто сад нашој деци требају ауто седишта? Јако је битно да им објаснимо да је то битно само у оном случају ако дође до незгоде. Када дође до незгоде, свако од нас постаје неколико десетина пута тежи. Беба од три килограма у трену незгоде при брзини од 50 км на сат постаје педесет пута тежа, значи – 150 кг! (А да не причамо о старијој и тежој деци). У том моменту, колико год да волите своје дете, не можете да га задржите у наручју“, сликовито објашњава Марија Јовановић, Центар за промоцију безбедности саобраћаја.

У последњих пет година у Србији је значајно повећан проценат употребе дечијих ауто седишта управо захваљујући оваквим акцијама. Циљ је да едукација родитеља о њиховој правилној употреби доведе до тога да у незгодама које се могу десити, не буде настрадале деце.

„У Србији око 60% родитеља користи ауто-седиште . Чајетина је далеко изнад тог просека и заиста сјајне резултате су овде постигли.На нама је онај други део приче да урадимо. Дакле , није довољно само да имате ауто- седиште већ морате и правилно да га користите да би заштитили своје дете,“ каже Марија Јовановић.

У последње три године, захваљујући јачању свести и самој одговорности родитеља, као и едукацији која се врши приликом доделе ауто седишта, подаци за општину Чајетина су се побољшали, и то у сваком погледу.

„Између 2018. и 2019. године имамо 20 беба више. Ја се надам да ће та тенденција раста новорођене деце бити евидентирана и у овој години тако да очекујем да ћемо до краја 2020. имати још једну поделу седишта како би све новорођене бебе биле дароване овим корисним поклоном“, каже Марија Јеремић, помоћник председника општине Чајетина.

Иначе, у оквиру ове године чајетинска општина је издвојила 104 милиона динара за разне видове социјалне заштите, између осталог и за овај вид подршке родитељима са децом.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina sedista deca automobili bezbednost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.380.728 посета
Тренутно на сајту: 333 посетилац(a)