Чачани Никола Новаковић и Мирко Ковачевић добитници Златне значке Културно просветне заједнице Србије 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Чачани Никола Новаковић и Мирко Ковачевић добитници Златне значке Културно просветне заједнице Србије
Trenutno na sajtu: 457       |       Podeli:
21.09.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Чачани Никола Новаковић и Мирко Ковачевић добитници су Златне значке, најпрестижније награде коју додељује Културно просветна заједница.
Фото: ГЗС

Културно просветна заједница Србије доделила је Златну значку Николи Новаковић за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

Никола Новаковић је кореограф који је студирао на Економском факултету у Београду, а од 1964. године аматеризам постаје важан део његовог живота , певао је у хору, групи певача, али и самостално, играо у фолклору и био кореограф дечјег ансамбла. Члан је управног одбора Музичке  школе, председник Одбора за међународне односе у Дечјем савету Чачка. У оквиру програма који је радио направио је најбољи фолклорни ансамбл глувонемих. За три деценије рада обучио је 15.000 деце свих узраста, ради у Чачку, Драгачеву, Севојну, Ужицу. Добитник је бројних награда и признања, бави се сакупљањем аутентичне народне ношње, и бележи игре и обичаје, о чему сведоче његови писани и фото записи у Етнографском музеју Србије.

Академски сликар Мирко Ковачевић из Прислонице такође је добитник Златне значке за остварења у домену сликарства.

Он је члан Удружења ликовних уметника Србије, а дипломирао је на Академији ликовних уметности у Сарајеву. У свом досадашњем уметничком раду којем је у потпуности посвећен у статусу самосталног уметника, истакао се оргиналношћу својих радова и јединственим, иновативним приступом релизацији слика из циклуса „Трагом записа”. Вредан је помена и незаобилазни циклус његових слика и цртежа под заједничким називом „Крајпуташи”. До сада је, током свог вишегодишњег рада, реализовано неколико десетина самосталних и колективних изложби у Србији и земљама региона. Радо је виђен као ученик у многобројним ликовним колонијама и на саборовањима. У својим делима дубоко је везан за национално тле и традицију српског народа.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DOBITNICI ZLATNA ZNACKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.141.380 посета
Тренутно на сајту: 457 посетилац(a)