Ђаци у Чачку на часове иду без уџбеника 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ђаци у Чачку на часове иду без уџбеника
Trenutno na sajtu: 403       |       Podeli:
08.09.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Већина ученика, посебно основних школа у Чачку и околини, у школу је кренула без уџбеника, јер их нема у понуди у

чачанским књижарама. Немоћни родитељи обилазе књижаре и негодују због несташице, пошто, како истичу, наставници од наредне седмице неће толерисати долазак на часове без одговарајућих књига.

Уџбенике појединих издавача, попут "Завода" или "Креативног центра", школарци су могли да пазаре од средине августа, али од осталих издавача - "Вулкана", "Клета" и "Новог Логоса", било је у малим количинама, или, како наводе родитељи, није их било уопште.

- Поједини издавачи од ове године траже авансно плаћање књига, а то је ризик за нас, јер не знамо колико ћемо их продати - казао нам је Раде Василић из чачанске књижаре "Речи". - Узалуд смо их молили и писали преко градске управе да промене начин пословања. Код нас нема уџбеника "Новог Логоса" и "Клета", а према обећању, треба да стигну "Вулканови".

Небојша Орлић, директор "Новог Логоса", казао нам је да су сва издања ове куће одштампана на време и налазе се у магацину, да се испорука ка књижарама врши редовно, те да све поруџбине које стигну у току дана излазе из магацина сутрадан.

- Све књижаре које су на време поручиле уџбенике, на време су их и добиле. Можда неке књижаре нису на време поручиле довољне количине, или пак књиге нису плаћене. Чак и уколико уџбеника нема у некој књижари из поменутих разлога, могу се поручити преко нашег сајта - рекао нам је Орлић.

Ђаци који су књиге наручили посредством школа, добили су их. Међутим, посебно у старијим разредима, већина се снабдева у сопственој режији.

Решили смо да уџбенике купимо у некој од књижара, и то преко административне забране на шест рата, јер коштају око 14.000 динара - рекла нам је Чачанка Милица Г., чије дете иде у шести разред. - Део књига смо узели, али већину нисмо, јер уџбеника нема, нити у књижари знају да ли ће их и када добити. Са друге стране, наставници инсистирају на томе да ђаци доносе књиге на часове.

Она напомиње да се деци не дозвољава копирање књига, нити могу да наследе уџбенике, јер су програми промењени.

"Вулкан" доступан

У књижари "Пеликан" у Чачку постоје сви уџбеници нашег издања за сва четири разреда која смо добили да штампамо по програму - речено нам је у издавачкој кући "Вулкан".

ГЗС/ Новости, В. Илић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


djaci skola udzbenici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.499.082 посета
Тренутно на сајту: 399 посетилац(a)