Војвода Бојовић и манастири ОК клисуре пред Парижанима 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Војвода Бојовић и манастири ОК клисуре пред Парижанима
Trenutno na sajtu: 411       |       Podeli:
15.01.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - У Цркви Светог Саве у центру Париза 25. јануара биће отворена 16. манифестација „Дани Светосавља – пут Светосавља”.

„У овом православном храму биће приказане наше две изложбе које ће ту остати до јула. Прва носи назив „Војвода Петар Бојовић - живот и победе” аутора Радивоја Бојовића историчара и саветник Народног музеја у Чачку. Друга изложба посвећана је Овчарско-кабларским манастирима односно она представља допуну књиге `Овчарско-кабларска клисура` која је објављена 2012. у издању НМ у Чачку и Службног гласника из Београда. Планирамо да у склопу ове манифестације прикажемо и филм о манастирима у трајању од 30 минута као и ризницу прошлости која говори о самој клисури и њеним светињама”, рекла је Делфина Рајић директорка чачанског Народног музеја.

Она је додала да манастири Овчарско - Кабларске клисуре већ два века изазивају пажњу истраживача и путописаца јер ова компактна целина је вредна због културног и уметничког значаја.

„Није испитано само материјално наслеђе већ и значај манастира на духовном нивоу укључлујући и бележење савременог живота. Биће изложено 30 паноа који ће приказати читав њихов живот”, казала је директорка музеја.
Иначе, Петар Бојовић је носиоц француског ордена Легије части првог реда.

Петар Гојковић, испред Савеза Срба Француске и „Мондо култ” организације која практично објадињује све наше људе који се баве културом, науком и стваралиштвом, сматра да је заједнички интерес био пресудан да се уђе у овај пројекат.

„Поготову у години Светосавља и осам векова православља и државности. Крајем јануара крећемо са манифестацијом, а мост којим ћемо се повезати биће учвршћен и братимљењем са неком општином”, рекао је Гојковић.

Према његовим речима веома је значајно што се већ 15 година обележавају Дани Светосавља и Светосавски бал као једини који плови Сеном.

„Следећег дана у амбасади ћемо правити Светосавску академију са Србима и Французима и са четири наша допунска одељења на српском језику из читаве Француске. Све ћемо заокружити 29. једним коктелом у Културном центру, а већ у мају и јуну очекују нас Дани Србије и српске културе”, казао је Гојковић.

Помоћник градоначелника Чачка Владан Милић истакао је велико задовољство локалне самоуправе што учествују у оваквом пројекту.

„Идеја је потекла од Делфине Рајић и Елизабет Јовановић и заједно са Петром Гојковићем, градоначелником и заменицом градоначелника обезбедили смо средства за изложбу. Мислим да је Париз центар културе Европе и Чачак ће имати своју изложбу тамо. То је само почетак сарадње, а највећу захвалност дугујемо нашој дијаспори. Потрудићемо се да направимо контакте са представницима париских општина. А већ почетком фебруара у Народном музеју биће одржана изложба Историја сећања у организацији француског КЦ где ће бити присутан и амбасадор Француске и градоначелник Чачка”, рекао је Милић

Иначе, осим Делфине Рајић, преводиоца Елизабет Јовановић у Париз ће ићи и представници градске управе Чачка, помоћник градоначелника за друштвене делатности Владан Милић и члан Градског већа за омладину и културу Душан Радојевић.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.340.831 посета
Тренутно на сајту: 410 посетилац(a)