Жири на Гулашијади: Нама су овде сви исти, не познајемо организаторе а одлучујемо само на основу шифри 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Жири на Гулашијади: Нама су овде сви исти, не познајемо организаторе а одлучујемо само на основу шифри
Trenutno na sajtu: 335       |       Podeli:
28.05.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Гулаши се већ увелико крчкају, а како ће се оцењивати данашњи специјалитети и шта је то потребно додати јелу да би се однела победа, објаснили су чланови жирија.



„Постоји категоризација по којој идемо, пре свега боја и изглед, затим конзистенције, чврстина да ли су коцке меса распаднуте или нису. Потребно је да оне остану исте, да месо огрезне у сосу, да он има лепу боју и укус. Оно где људи генерално греше, јесте да додају превише неких зачина, да експериментишу. А нема грешке само ако се ставе основни зачини то су со, бибер у зрну, евентуално сушени зачини и ловоров лист. Забрањени су неки додаци као што су они за рибљу чорбу, ароматичне траве, чоколада која се додаје за боју”, каже председник жирија Милош Чолић иначе члан Асоцијације шефова кувара Србије и наставник куварства у Економској школи у Ваљеву.

Како каже сви који су данас дошли су победници, јер су сви сигурно употребили своје најбоље вештине и скували добар гулаш, само су нијансе у питању.

Миломир Симић, професор у пензији, такође судија у данашњем жирирању, каже да порекло гулаша води из Мађарске и да он спада у прва четири национална јеле у тој држави. „ Гулаш није српски као што ни сарма није, ми јесте да је правимо на посебан начин али она је Турска, па чак има и историјских трагова да потиче из Монголије. Ми смо додали наше зачине са нашег подручја и то је то. Свадбарски купус је настао од такозваног босанског лонца. А гулаш је нашао своје место на свим весељима и јако је популаран. Прво што је квалитетан имате месо, лук, зачине и масноћу и парадајз. А има и један специјалан зачин од четири компоненте али не бих откривао”, рекао је Симић.

Иначе, сваки узорак има своју шифру док екипе други примерак задржавају код себе, тек након оцене жирија зна се ко је победник.

Званично отворена Гулашијада

„Град Чачак увек ће помагати овакве месне заједнице, које имају инцијативу и идеју. За сваку помоћ ћемо бити ту, било да се ради о инфраструктури или културним садржајима”, казао је заменик градоначелника Владaн Милић, који се обратио присутнима у има градоначелника Чачка Милуна Тодоровића.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gulasijada prijevor ziri

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.371.116 посета
Тренутно на сајту: 335 посетилац(a)