Лончар: Посао за 400 најбољих ђака медицинске школе 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Лончар: Посао за 400 најбољих ђака медицинске школе
Trenutno na sajtu: 367       |       Podeli:
07.02.2019 | 0 коментар(а)



У септембру ће посао добити 400 или 500 најбољих ђака средњих медицинских школа, најавио је данас министар

здравља Златибор Лончар.

"Они ће добити шансу да раде у добрим условима, да се усавршавају и добиће привилегије које су неопходне да би остали овде", рекао је за РТС Лончар, који ће данас одржати први састанак са директорима средњих медицинских школа.

Он је додао да је циљ да се настави политика задржавања нашег најбољег медицинског кадра - лекара и медицинских сестара.

"Више од 160 најбољих студената медицине смо запослили и сада настављамо даље. Оно што хоћемо да урадимо је да сва деца у медицинским школама која заврше и буду најбоља - од септембра добију посао. То ће бити минимум 400 или 500 ђака, који ће добити посао у септембру", рекао је Лончар.

Он је додао да ће бити промењен закон и да ће моћи у својом матичним установама да раде поподне са лекарима и имати додатни вид зараде.

Подсетио је и да су председник и Влада Србије обећали да ће приоритет имати медицинске сестре и у овогодишњем повећању плата.

"То су мере које радимо да би се избегла ситуација у окружењу, где због неконтролисаног одлива лекара и сестара имате колапс здравственог система. Као што видите, на све начине покушавамо да то регулишемо", рекао је министар.

Говорећи о запошљавању, Лончар је рекао да је око 7.000 сестара заспослено у претходне четири године, а укупно здравствених радника више од 12.000.

"Ако некога запослите и ако хоћете да сутра имате специјалисту, ви морате да му дате да се усавршава, да ради, да положи специјалистички испит, а то је минимум пет година да те основне ствари уради, а требаће још две-три године да стекне искуство да буде озбиљан лекар", рекао је Лончар.

Он је нагласио да је много уложено у услове, сређивање простора, у опрему јер је то, како је навео, битно за људе који се запосле и да науче најбоље.

"Наши људи који су учили овде су цењени свуда, тако да морамо водити рачуна јер држава много улаже у ту децу и морамо да водимо рачуна да додатно улажемо да она не оду", рекао је Лончар.

Говорећи о грипу, Лончар истиче да се Србија припремила озбиљно за сезону грипа и додаје да је у последњих десет година највећи обухват вакцинације, јер је рађена озбиљна акција.

Према његовим речима, вакцинисали су се људи са хроничним обољењима, старији људи.

"Треба да страхујемо, у наредне две, три недеље јер це доћи до шпица оболелих од грипа. Много зависи од нас и оно што је битно је да нема разлога за панику, имамо респираторе, лекове, довољно материјала за испитивање грипа", поручио је министар.

Он је подсетио да је 2009. и 2010. године било 200, односно 300 умрлих од грипа, али је тада, како је навео, то било забрањено да се објави.

"Не кријемо ништа и боримо се са тим", рекао је Лончар. .

Говорећи о лечењу деце у иностранству, Лонцар каже да је беба јуче пребачена у Италију и да чека трансплантацију јетре.

Он је додао да је дете рођено са аноималијом жучних путева и да је оперисано у Тиршовој, али да мора да се уради трансплантација јетре.

"Владиним авионом отишла је у Италију, сви се надамо да ће ускоро добити јетру", рекао је Лонцар.

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


министар Златибор Лончар посао најбољи ђаци медицинска школа

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.136.890 посета
Тренутно на сајту: 368 посетилац(a)