Михајловић: Инспекције су већ на терену и проверавају цене пелета и огревног дрвета 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Михајловић: Инспекције су већ на терену и проверавају цене пелета и огревног дрвета
Trenutno na sajtu: 422       |       Podeli:
12.08.2022 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Министарка рудасртва и енергетике, Зорана Михајловић пре пар дана



најавила је инспецијску контролу поштовања Уредбе Владе Републике Србије о цени пелета, која је ограничена на 320 евра за тону.

„Јако је важно у енергетском билансу да поред тога што водимо рачуна о производњи електричне енергије, што водимо рачуна да имамо довољно гаса, нафтних деривата, да водимо рачуна о томе да домаћинства имају свега што им аје потребно за грејање. Једна од тих ствари је пелет, друга је огревно дрво. Држава је, управо имајући у виду да 110.000 домаћинстава користи пелет, да 750.000 домаћинстава користи огревно дрво и да тога нема довољно на тржишту, ограничила цену пелета на 320 евра по тони, држава је забранила извоз и сировог дрвета и пелета, али смо дошли до закључка да дефинитивно постоји застој у целом том ланцу”, каже Михајловић.

Министарка је рекла да су инспекције већ на терену и да њихов рад већ даје резултате, а све у циљу стабилизације тржишта и одговарајуће понуде.

„Није застој само у `Србијашумама` којима ће сигурно помоћи и војска уредјивањем шумских путева, него застој дефинитивно постоји и код породаје огревног дрвета, застој постоји код продаје пелета. Зато су и тржишна и шумска као и пореска управа кренуле на терен. Оно што ми имамо као најновије информације, јуче је радјена инспекција у седам јединица локалне самоуправе. У Нишу, Лесковцу, Врању, Тутин, Ивањица и тако даље. Од 30 субјеката колико су проверили, само је 13 имало све оно што је потребно да можемо да кажемо да је потпуно легално и да немају ниаккавих проблема и они су пуштени да раде. Сви други се налазе у прекршајном поступку, одузима им се огревно дрво и ми ћемо наставити то да радимо, када говоримо о горевном дрвету. Што се тиче пелетара, пореска управа такодје креће у контролу , дакле свих оних који производе пелет и ми ћемо сигурно у наредних седам, осам дана знати и ко је радио какок треба и ко је заистадавао оно што има , а ко суштински то није радио. То је јако важно да би смо стабилизовали тржиште и да би градјани могли на тржиђту да купе оно што им је потребно”, рекла је министарка.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DRVA PELET OGREV MINISTARKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.285.758 посета
Тренутно на сајту: 422 посетилац(a)