Водич је креиран у форми питања и одговора, а највећи део посвећен је нутритивној декларацији - енергетској вредности и количини масти, угљених хидрата, шећера, протеина и соли. Количину ових састојака произвођачи ће морати да дају на 100 грама или 100 милилитара производа. Све те информације морају бити на истој страни амбалаже, односно у једном видном пољу потрошача.

Тамара Пењић, извршна директорка индустрије меса "Карнекс", указала је на то да ће привреда, због увођења новог правилника, имати додатни трошак у производњи.

Угоститељи

И угоститељи ће морати своје госте да информишу о алергенима у храни коју служе. О начину на који ће то учинити могу сами да одлуче - да ли ће то бити наведено у менију, уз сваки оброк, или ће потрошач моћи да се обрати директно конобару.

ГЗС/ Вечерње новости