У Сјеници почиње изградња најсавременије школе; Вучић: Поносан на велика улагања 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У Сјеници почиње изградња најсавременије школе; Вучић: Поносан на велика улагања
Trenutno na sajtu: 397       |       Podeli:
20.03.2022 | 0 коментар(а)



Сјеница - У Сјеници данас почиње изградња нове основне школе која ће, према најавама, бити најсавременији школски објекат

у Србији и региону.

Почетку радова присуствује и председник Александар Вучић, којег су у Сјеници дочекали житељи тог града.

Вучић је констатовао да ће са новом школом, поред које је Дом здравља, уз аутопут који се гради, то бити "потпуно нова Сјеница".

Председник општине Сјеница Муниб Мујагић рекао је да су то стратешки важне ствари, које су у Сјеници чекали деценијама. 

Муфтија Мевлуд Дудић рекао је председнику да онај ко прави школе подиже нове генерације, које ће бити подједнако образоване и одгајане.

"Ко прави школе и путеве, који повезују људе... Ова школа и пут ће учинити да наши људи остану на овим просторима. Како год то неко тумачио, ово је велики дан за Сјеницу. Претходних 100 година није оволико урађено за Санџак", рекао је Дудић.

У изградњу новог објекта Основне школе "Светозар Марковић" биће уложено више од 10 милиона евра, а средства је обезбедила Канцеларија за управљање јавним улагањима.

Церемонији постављања камена темељца за изградњу школе, поред председника Вучића, присуствују и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, председник општине Сјеница Муниб Мујагућ, муфтија Мевлудин Дудић.

Домаћини су председнику представили пројекат изградње школе, чија ће сама зграда имати 7.700 квадрата, а у њој ће бити и базен.

Пренели су му да у Сјеници постоји базен, који нажалост није у функцији, па ће овај будући школски базен бити први који ће моћи да се користи.

Вучић је констатовао да Сјеница даје много спортиста и атлетичара, много талентоване деце, због чега је важно да се деца подстичу да тај таленат и развијају, а базен је, каже, један део стандарда који људи морају да осете.

Муфтија Дудић је пожелео да ђаци тог краја буду познати не само по сибирској температури, већ и по школи.

Такође, представници локалне самоуправе пренели су председнику Вучићу да ће управо атлетичар Асмир Колашинац бити председник Спортског савеза у Сјеници.

Председник Скупштине општине Сјенице Рејхан Куртовић рекао је за Танјуг да је изградња нове школе капиталан пројекат за Сјеницу која је, каже, један од најмлађих градова у Србији наводећи да је образовање покретач развоја друштва.

Како каже, Сјеница ће добити најбољу и најсавременију школу у Србији и шире, која ће бити изграђена на новој локацији у близини Дома здравља, на површини од већој од 9.500 квадратних метара.

Имаће савремену фискултурну салу, полуолимпијски базен, лабораторије, информатичке центре.

"Такође, предвиђени су кошаркашки, одбојкаши и терени за мали фудбал. Планирано је и игралиште за децу предшколског узраста", рекао је Куртовић.

Он је навео да школу, која једна од најстаријих у том делу Србије, похађа око 1.000 ученика и да је у лошем стању, да су пропали кров, фасада, инсталације, мокри чворови...

"Услови су нехумани за одржавање наставе. У објекту је ламперија и током зиме потрошимо 500 тона угља да загрејемо школу како треба", рекао је Куртовић.

Додао је да ће школа имати и мензу са 500 места за ученике.

Куртовић је захвалио председнику Србије Александру Вучићу што је, како каже, препознао значај пројекта који је, каже, покренут на иницијативу недавно преминулог Муамера Зукорлића.

Вучић је у октобру прошле године најавио изградњу модерне школе у Сјеници, подсећајући још тада да су у 101 општини реконструисане или изграђене нове школе

Школу у Сјеници градиће конзорцијум компанија на чијем је челу "ГАТ д.о.о." из Новог Сада, а у процесу пројектовања и изградње учествују и "Техно инжењеринг" из Новог Сада, "МНГ пластик - Гогић" из Инђије, "Секуритон" из Београда и "Пирамида" из Сремске Митровице.

Рок за завршетак радова је јун 2023. године.

Вучић: Поносан на велика улагања у Сјеницу

Вучић је рекао је да се поноси што се налази на челу државе која је желела толико новца да уложи у ову општину, колико није уложено од Другог светског рата.

"Овде сам међу вама по други пут за кратко време, да покажем да оно што смо договарали није била прича само за камере и телевизије, већ да је суштина у томе да нешто урадите за људе. Мислим да је ово велика ствар, 11,7 милиона евра држава улаже у школу у Сјеници, биће најбоља у целој Србији. 

Нема у Београду школе каква ће бити овде, поручио је он. Вучић је казао да би желео да сачува децу у Сјеници да остану на својем огњишту, да могу да раде, осигурају будућност себи и својој деци.

"Иза нас је Дом здравља. Тренутно радимо пројектну документацију, а до краја године ћемо је завршити и крећемо са улагањем од шест милиона евра. Када имате најбољу школу у земљи, потпуно реновирани Дом здравља, а данас се покреће раднички камп за аутопут, јасно је да ће Сјеница живети у потпуно другачијем окружењу", најавио је он.

Вучић је казао да му је муфтија рекао да, када би неко желео да буде фер, када би људи хтели поштено да кажу, толико улагања од Другог светског рата није било у Сјеници.

"Поносним се што се налазим на челу државе која је желела да уложи толико новца у Сјеницу, колико није од Другог светског рата. О многим од ових пројеката сам разговарао са преминулом муфтијом Муамером Зукорлићем. Са њим сам разговарао о бројним пројектима, договарао како и на који начин заједнички да поправимо живот, градимо мир у будућности и заједнички живот", рекао је он.

Вучић је истакао да у овим условима у свету када је тешко предвидети шта нас чека сутра, када је тешко разумети шта ће нас затећи, не нашом кривицом већ великих, је најважније да будемо уједињени, да се боримо за своју децу, нашу будућност, да нашу земљу сачувамо и унапређујемо.

Зато је, каже, важан пројекат гасификације, који ће бити велика ствар за Сјеницу, али и завршетак гасовода Александровац-Тутин, пластичне цеви за Нови Пазар, јер тада можемо довести више инвеститора, и тада неће трбухом за крухом одлазити људи у Франкфурт, Београд, или Сарајево где сада мање иде него раније.

"Наша жеља је да људи остану да живе овде, да увек можемо да дођемо и кажемо да је то један од најлепших делова Србије", нагласио је он.

Указао је да ће аутопут коштати много више него што је држава очекивала, јер су цене грађевинског материјала драстично скочиле, али и без обзира на ту чињеницу иде се у радове и неће се стајати, захваљујући стабилним финансијама.

Замолио је грађане да суде увек по делима, да гледају ко је шта и колико урадио за њих, и да је сигуран да ће тада увек доносити најбољу одлуку.

Изразио је наду да ће, у било каквом својству, моћи да дође и погледа базен, кошаркашки и одбојкашки терен, школу који се граде у Сјеници.

Директорки Основне школе, која се збунила у свом обраћању и председника ословила са Вучковић, рекао је да је чуо да су Вучковићи поштена фамилија у Сјеници и да је са њима имала много посла, те да када га неко помеша са часним и поштеним људима то сматра севапом. 

Дацић: Сјеница добија школу за 22.век

Сјеница ће добити школу за 22.век, поручено је данас на церемонији полагања камена темељца за изградњу новог објекта Основне школе "Светозар Марковић", у који ће бити уложено 11,7 милиона евра.

Истакнуто је да је Сјеница деценијама чекала такав пројекат.

Директорка Основне школе "Светозар Марковић" у Сјеници Мејра Дацић рекла је да камен постављен у темељ нове школе није обичан већ дијамант који представља основу образовања у прогресивном друштву.

Одавде ће долазити здраве прогресивне снаге које ће користити нашој држави, рекла је Дацић.

Додала је да је реч о пројекту који је, каже, плод заједничке сарадње између председника Србије Александра Вучића и недавно преминулог муфтије Муамера Зукорлића.

"Ово ће бити најлепша школа у овим крајевима, школа за 22.век", поручила је Дацић.

Она је навела да се ради и нови пут тако да, како је рекла, Сјеница креће новим путевима који имају значај за економски, културни и политички развој општине.

Председник општине Сјеница Муниб Мујагић рекао је да је школа део пројекта стратешког партнерства и почетак дуге и плодоносне сарадње државе и те општине.

Додао је да ту општину чека велики пројекат реконструкције и изградње дома здравља са породилиштем и операционим салама, затим топлификација и гасификација Сјенице и решавање водотока кроз Сјеницу.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic sjenica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.484.406 посета
Тренутно на сајту: 398 посетилац(a)