Акцију основаца из Лучана подржао министар културе и песнички дивови 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Акцију основаца из Лучана подржао министар културе и песнички дивови
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
13.02.2019 | 0 коментар(а)



Лучани - Чланови новинарске секције Основне школе ,,Милан Благојевић” из Лучана, са професорком

српског језика, Моником Ружић, и школском библиотекарком, Јеленом Карић, покренули су акцију ,,Сачувајмо ћирилицу”.

Они су израдили плакате чији је циљ да подсете на дужност очувања језика и писма. У оквиру акције планиране су и многобројне активности које задиру у све сфере до којих допире српски језик и ћирилица као српско писмо.

“Планирамо да се повежемо са свим школама у Србији и урадимо анкету колико ученици користе ћирилицу а колико латиницу. Заказали смо бројне промоције, трибине и радионице на којима би о ћирилици говорили еминентни професори са Гилолошког факултета у Београду, а своју беседу би на једној од њих одржао и песник Матија Бећковић”, казала је за агенцију РИНА професорка Моника Ружић.

Она је најавила да ће са почетком школске године бити расписан литерарни и ликовни конкурс на тему азбуке и ћирилице на нивоу округа а потом и републике.

“Циљ нам је да овај пројекат подигнемо на национални ниво, а очекујемо подршку и министарства просвете”, истиче професорка Ружић.

Према њеним речима за сада је дизајнирано 10 плаката чија су основа цитати појединих професора, писаца, песника, светитеља и црквених великодостојника, као и фотографије најстаријих ћириличних споменика.

Акцији основне школе ,,Милан Благојевић” из Лучана, своју несебичну подршку и речи охрабрења писмом је упутио министар културе и информисања, господин Владан Вукосављевић, који каже да је Министарство културе и информисања са радошћу примило вест о акцији „Сачувајмо ћирилицу“ коју је похвалио као ваљану и зналачки осмишљену, али и као охрабрујући знак. У наставку писма, министар Вукосављевић тврди да вредности до којих наш народ држи и које су нам остављене у наслеђе, није могуће даље развијати и очувати уколико се оне не буду неговале од школских клупа.

“Министарство културе и информисања ће и даље истрајавати на томе да отклони препреке, око нас и у нама, те да изнађе системска решења за делотворну и постојану заштиту и развитак онога што је сваком народу и свакој култури најпрече. Вас позивамо да наставите и побудите и друге, показујући свест и креативност коју сте до сада показали”, написао је Вукосављевић.

Он је такође написао да “када данас истичемо „Сачувајмо ћирилицу“ и „Негујмо српски језик“, ми тиме настојимо да одбранимо културну основу која нас везује са прецима и која ће нас везати с потомцима, показујемо да нам је стало да постојимо као народ међу другим народима”, део је подршке изражене писмом које је министар Владан Вукосављевић упутио овој школи.

Из ове школе позивају све који би да подрже акцију очувања српског писма и оне који имају било какав предлог за сарадњу, да на мејл casopiskoraci@gmail.com шаљу своје предлоге, утиске и писма подршке овој идеји потеклој из мале средине.

Акција основне школе наишла је на сјајан одзив у целој Србији, па је вест о објављена у многим медијима који су најавили своје учешће у акцији лучанских основаца.

Поред медија и других основних и средњих школа, акцију „Сачувајмо ћирилицу“ подржали су велики српски песници Матија Бећковић и Љубивоје Ршумовић, као и лингвиста Милош Ковачевић, али и чувени српски глумац Ненад Јездић, а јуче је стигло пимо подршке од чувеног редитеља Емира Кустурице.

 

РИНА

 

 

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lucani deca akcija cirilica podrska

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.442.645 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)