Данас су света Три јерарха 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Данас су света Три јерарха
Trenutno na sajtu: 450       |       Podeli:
12.02.2017 | 0 коментар(а)



Српска православна црква и њени верници данас славе света Три јерарха, који се међу Србима сматрају заштитницима људи и животиња од мраза, хладних и злих ветрова.



Света Три јерарха су историјске личности Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти, а у српској традицији се називају Валтазар, Мелхиор и Каспар. Празник је, у њихову част, установљен 1076. године и то 30. јануара по старом, или 12. фебруара по новом календару.

Света Три јерарха у нашем народу се славе као крсна слава, а славе је и многи манастири и цркве као своју славу. Такође, они имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије Велики 1. јануар, Григорије Богослов 25. јануар и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар.

У српским крајевима, поменути свеци се сматрају заштитницима људи и животиња од мраза, хадних и злих ветрова. По томе какви ветрови дувају тог дана, прогнозира се какво ће време у току године бити. Зато данас ветрови не смеју да дувају, јер уколико не буде ведро и лепо, мирно време, ни година и лето пред нама неће бити топли и лепи.

Уколико буде сунчано и без ветра, пред нама је право топло лето и мирна година.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.141.427 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)