Етиопљани хоће српско наоружање и технологије 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Етиопљани хоће српско наоружање и технологије
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
07.06.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац, Коштунићи - Пре две године, београдска компанија



Већ у првим контактима показана је обострана заинтересованост за сарадњу, што је резултирало потписивању Уговора у вредности од око пет милиона долара и то за испоруку резервних делова, репроматеријала и хидраулично пнеуматске опреме.

Етиопија жели да значајно побољша своју војну индустрију па је из тог разлога према компанији "Јомил" изразила захтев за неколико преноса технологије из српске војне индустрије.

Пре свега је заинтересована за програм фабрике "Застава" из Крагујевца, тачније за тансфер технологије производње пиштоља, пушкомитраљеза и снајперских пушака. Заинтересовани су и за пренос технологије за производнју шлемова и заштитних прслука.

Делегација из Етиопије, која се налази у посети Србији, посетила је фабрику "Застава" из Крагујевца и упознала их са њеним програмом и могућностима, као и развојни центар компаније "Јомил" у Баћевцу код Београда где се упознала са развојем вишенаменског лаког оклопног возила 4x4 са радним називом "Palanca negra", прибором за осветљењем нишанских справа за артиљеријска оруђа које је дело "Јомилових" стручњака, као и модернизацијом тенка Т-55.

мајор Тесвеја Абера, генерални директор војне фабрике "Етио пластик индустри", фото: Глас западне Србије

"У Етиопији постији 16 фабрика војне индустрије. Дошли смо у Србији како би смо успоставили сарадњу са српским војним фабрикама и компанијама које се налазе у овом послу. Очекујем да ћемо остварити сарадњу која је везана за трансфер технологија", истакао је мајор Тесвеја Абера, генерални директор војне фабрике "Етио пластик индустри".

Компанија "Јомил" је од надлежног министарства добила адекватне дозволе за преговоре о трансферу одређених одбрамбених технологија.

Извршни директор за техничко-технолошке послове и производњу "Застава оружје", Драган Петрушић, каже да је познато да та крагујевачка компанија, осим што своје производе пласира широм света, значајне напоре чини у трансферу технологија.

"С обзиром на традицију још од 1853. године и захтеве које је делегације из Етиопије исказала, прошли смо погоне, приказали им све наше производе и утисак је да има доста места за сарадњу уз услов да обе државе то адекватним папирима благослове", рекао је Петрушић.

Извршни директор за техничко-технолошке послове и производњу "Застава оружје", Драган Петрушић, фото: Глас западне Србије

Према његовим речима, за сада је потврђена сарадња за пиштољ ЦЗ-999.

"Jедан од аспеката је извоз, али још већи и бољи аспект је трасфер технологија. Ми идемо даље са развојем нових технологија, а оне старије, проверене верзије производа, трансферишемо у земље које су за то заинтересоване, а једна од њих је и Етиопија. То је правац у коме желимо и ми и они да радимо даље", објаснио је Петрушић.

У циљу свеобухватног упознавања са могућностима српске наменске индустрије у ТРЦ "Момчило Чековић" у Коштунићима, организована је презентација фабрика одбрамбене индустрије "Слобода" Чачак, "Прва искра" Барич, "Милан Благојевић" Лучани, "Тора пластик" Крагујевац и "Уно мартин" Шабац.

Фото: Глас западне Србије

Очекује се да ће посета резултирати новим значајним пословима, како у извозима готових производа и репроматеријала, тако и у трасферу технологије.

Глас западне Србије

Танјуг

http://www.tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=v&GalID=298498&vs=1&page=0




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.495.835 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)