Мештанке села Јежевица за пример: брига о репродуктивном здрављу им је приоритет 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мештанке села Јежевица за пример: брига о репродуктивном здрављу им је приоритет
Trenutno na sajtu: 424       |       Podeli:
04.02.2021 | 0 коментар(а)



Чачак- Иако је уврежено мишљење да жене на сеоском подручју готово и не одлазе код гинеколога, правдајући се недостатком



слободног времена, мештанке села Јежевица подно Јелице кажу супротно. Основни извор прихода доносе им пољопривреда И свакодневни радови, али оне ипак одвоје време за бригу о репродуктивном здрављу.

На падинама Јелице Јелице близу 300 домаћинстава у селу Јежевица живи од пољопривреде . Педестогодишња Бранка Марковић каже да је живот на селу тежак уз радни дан од јутра до сумрака. Али, бројне обавезе не спречавају Бранку да брине о свом здрављу, посебно репродуктивном.

„Наш радни дан не траје осам или десет сати, цео дан се ради, доста посла имамо. И поред силних обавеза стижем и на прегелде. Не баш често, али једном годишње, превентивно сигурно. Поручујем свим женама да с ередовно контролишу, ако смо здраве, све ћемо стићи”, поручује Бранка Марковић, мештанка села Јежевица.

Оливера Ћубовић мајка је троје деце , ревносна је и одговорна према свом здрављу, и каже да свака жена мора пре свега да брине о себи и својој породици.

Ово живо село може се похвалити бројним активностима удружења Евгенија, а које се односе на положај жена у сеоској средини. Са посебним аспектом на значај редовних контрола код лекара.

„ Апелујемо на гинеколшко саветовалиште Дома здравља у Чачку, ако су у могућности да организују едукацију жена на селу у вези са гинеколошким здрављем, како бисмо мештанке нашег и околних села о значају превентивних прегледа и раног откривања рака грлића материце”, каже Наташа Вујашевић, прдседница удружења Евгенија.

Свест женског дела популације на сеоском подручју сигурно је будна, што не значи да је и у градским срединама жене јднако брину о свом здрављу.

У свом дугогодишњем искуству др Стишовић запажа осетан помак у паду малигних обољења И да пацијенткиње углавном у два периода своје животне доби, одступају од редовних прегледа.

„ То је након порођаја и након менопаузе, то су неке преломне године када жене знају да разреде те контролне прегледе, посебно након менопаузе када се жене мање сматарју женама”, поручује др Драгaна Стишовић.

Прилог емитован у емисји Пулс Србије, Тв Курир:

ГЗС

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


selo Jezevica svest zena za priemr reproduktivno zdravlje ginekoloski pregeldi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.166 посета
Тренутно на сајту: 425 посетилац(a)