Деца озбиљни преносиоци болести, имамо и два слична вируса 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Деца озбиљни преносиоци болести, имамо и два слична вируса
Trenutno na sajtu: 553       |       Podeli:
26.09.2021 | 0 коментар(а)



Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да се број заражене деце мења из сата у сат, да има доста позитивне школске
Фото: ГЗС, илустрација

деце и да су по овом што се сада види они озбиљни преносиоци болест.

"Са друге стране појавила су се још два вируса која су слична корони, а тек очекујемо и сезонски грип", упозорио је Лончар у Нишу и додао да ће накнадно доставити тачан број оболеле деце.

На питање зашто је здравственим установама на југу Србије забрањено да објављују бројеве преминулих од короне, Лончар каже да не зна зашто је то тако.

"Могуће је да је то што смо имали неслагања, да је рецимо, преминуо пацијент из Врања у болници у Нишу, па се рачуна да се води да је умро и у Нишу и у Врању“, објаснио је Лончар и нагласио да надлежни немају "ниједан разлог да се сакрије било који број".

"Постоје сви папири, документација. А тек ћемо сазнати колико је људи умрло, а да нису дошли до болнице", додао је министар.

Кризни штаб није распуштен, то што не видите, јер нема камера, не значи да не ради, рекао је Лончар на питање новинара.

Кризни штаб, додаје, ради и „анализира ситуацију".

Што се тиче мера сви морају да се одлуче да ли хоће да слушају струку или не, нагласио је Лончар и додао да друга филозофија не постоји.

"Жена, здрава од 23 године умрла је у Клиничком центру, није била вакцинисана, шта би још требало да се деси", рекао је Лончар говорећи о смрти породиље из Пирота и упитао да ли је могућа да таква трагедија не може да нас опамети.

Подсетио је на став светске струке да се труднице вакцинишу да се ово не би десило, рекао је Лончар.

Лончар је то рекао у Нишу где је посетио један од највећих домова здравља, због резултата које постижу.

То је, како Лончар каже, један ретких домова здравља који имају вакцинацију преко 65 одсто.

"Сви они и ми се надамо да ће људи разумети да се проблем не може решити док се не вакцинише довољан број људи", рекао је Лончар и нагласио да је дом здравља који је посетио један од ретких, не само у Србији, који викендом ради и скрининг прегледе.

Овако се ради ретко где у Србији, као сто се ради у овом нишком Дому здравља, рекао је Лончар који је говорио и о значају фабрике вакцина.

Оне представљају, како каже, сигурност за грађане Србије.

"Бићемо ковачи своје судбине, нећемо зависити од било кога да нам даје вакцине", рекао је Лончар. 

Ковид пропуснице спремне


Лончар изјавио је да су ковид пропуснице спремне, али да одлука још није донета.

"О тој одлуци се разговара, размишља и тражи се најбоље решење", казао је Лончар новинарима током обиласка Дома здравља у Нишу.

Министар је рекао да свако ко је у прилици, мислећи на власнике локала, не мора да чека ту одлуку, да може да је уведе, јер је реч о заштити живота људи и здравља.

Додао је да ће дати један предлог и позвао да сви стану иза тога.

’’Апелујем на све у Нишу, у Србији који држе ресторане, кафиће да покажу ту врсту одговорност и кажу ’у мој кафић, ресторан могу да уђу само вакцинисани’", рекао је министар и нагласио да за такву одлуку грађанима није потребна "никаква држава, никаква одлука, ништа".

Лончар је додао да гарантује да ће се на тај начин за 10 до 15 одсто подићи проценат вакцинисаних.

На питање шта ће бити ако због таквог става неко тужи власника локала, Лончар је одговорио да ће преузети одговорности и одговарати за сваког тог власника кога буду тужили.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


korona deca virus

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.418.057 посета
Тренутно на сајту: 554 посетилац(a)