Михајловић: Цена пелета ограничена на 320 евра по тони, следе контроле 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Михајловић: Цена пелета ограничена на 320 евра по тони, следе контроле
Trenutno na sajtu: 411       |       Podeli:
10.08.2022 | 0 коментар(а)



Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је цена пелета ограничена на 320 евра



по тони и да ће инспекције у наредном периоду контролисати учеснике на тржишту како би се осигурало поштовање мера које је Влада усвојила.
Она је истакла да сада предстоје активности да се помогне "Србијашумама" како бисмо имали довољно сировог дрвета, саопштено је из кабинета Зоране Михајловић.


"Додатно, инспекција ће контролисати и пелетаре и складишта, јер не можемо да дозволимо да неколико стотина хиљада домаћинстава пређе да се греје на струју због проблема са другим енергентима", рекла је Михајловићева приликом обиласка радова на изградњи разводног гасовода Александровац-Нови Пазар-Тутин.

Додала је да је држава урадила све да обезбеди да има довољно струје и гаса ове зиме и да се на томе ради већ годину дана уназад.

"Наравно, могу се догодити и неочекиване ситуације, да постоје проблеми са увозом, али за то смо припремили кризне планове. Криза ће трајати и поред свега што предузима држава, важно је да сви заједно поведемо рачуна и о потрошњи", навела је министарка Михајловић.

Гасовод Александровац -Тутин до марта 2023

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, очекује да изградња разводног гасовода Александровац - Нови Пазар - Тутин буде завршена у марту идуће године и најавила је да ће Министарство наставити да прати како теку радови.

"Кад смо 28. фебруара обилазили радове на овом гасоводу, затекли смо на градилишту четири радника и није било машина. Данас је на терену 195 радника и више од 80 машина. Тада је било заварено 12 километара цеви, и то за годину и по, а сад је заварено 60 км, а 80 км је још допремљено на трасу", рекла је Михајловићева после обиласка радова на Копаонику.

Како истиче, Министарство је ту за сваку помоћ, али је важно да и инвеститор буде много више присутан на терену.

"Ако могу ја да будем на терену, може и Србијагас Очекујемо да овај гасовод вредан 52 милиона евра буде завршен како је и планирано, у марту идуће године, али је важно да се не касни и на другом пројектима на којима ради Србијагас, у Врању, Параћину, Лозници и Ваљеву, а који су вредни око 250 милиона евра", рекла је министарка Михајловић.

Она је навела да је градња овог гасовода, поред тога што је важна за енергетску безбедност, важна и због очувању животне средине, јер ће омогућити да се на Копаонику око 30 одсто угља, мазута и лож уља замени природним гасом, а да ће у будућности моћи да буде коришћен и за транспорт водоника.

"Инспекција је често обилазила овај пројекат, као што радимо и на пројекту гасне интерконекције Србија - Бугарска, која ће такође бити завршена идуће године", рекла је она.

Председница општине Брус Валентина Милосављевић, казала је да је пројекат изградње разводног гасовода важан не само за општину Брус него и за околне општине, и да ће његова функција допринети очувању животне средине.

Начелник Расинског управног округа, Иван Анђелић, рекао је да је гасовод важан за Расински и Рашки округ, јер ће обезбедити сигурно снабдевање гасом, могућност да домаћинства пређу на овај енергент, те да је важан за енергетску стабилност и смањење загађења.

Извршни директор Оператора дистрибутивног система у ЈП "Србијагас", Милан Здравковић, рекао је да је гасовод дуг 116 километара и да ће његова изградња омогућити прелазак на природни гас око 30.000 домаћинстава у општинама кроз које пролази.

 

 

 

 

ГЗС / Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.438.506 посета
Тренутно на сајту: 411 посетилац(a)