Од 1. септембра ђаке ће подучавати и 1.300 полицајаца 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Од 1. септембра ђаке ће подучавати и 1.300 полицајаца
Trenutno na sajtu: 367       |       Podeli:
24.08.2017 | 0 коментар(а)



Почетком школске године 1.300 активних и пензионисаних припадника МУП-а почеће једном месечно

да држе часове четвртацима и шестацима о превенцији насиља, наркоманији и алкохолизму, безбедности на интернету и заштити од пожара.

Предавања ће се спроводити у оквиру програма "Основи безбедности деце", одржаваће се једном месечно, а присуство ђака ће бити обавезно, али неће бити оцењивања.

- Основа програма је примарна превенција, односно информисање деце о свим околностима које вребају у свету око њих, како да их препознају и како да се заштите. Поред тога, циљ је и усвајање конкретних вештина како да поступају у одређеним ситуацијама које ће им бити предочене - кажу у МУП-у.

"Политика" преноси да у полицији кажу да желе да се деца заинтересују за проблематику безбедности.

Предавања ће држати 1.300 полицијских службеника из свих сектора полиције, као и пензионисани припадници МУП-а који су прошли обуку за рад са децом. Како су објаснили у МУП-у, у школама у којима ће предавати пензионери, они ће бити само подршка полицијском службенику који је у радном односу.

- На основном нивоу, у ИВ разреду, деца ће усвајати основна знања о свакој од тема и како да препознају знаке негативних друштвених појава које их могу угрозити. Важно је да разумеју да је то нешто лоше, неприхватљиво, да није дозвољено вршњачко насиље, конзумирање дроге или алкохола. У шестом разреду истих осам тема обрађује се на вишем, напредном нивоу. Тада ће деци на практичним примерима бити објашњено како се треба понашати у којој ситуацији и зашто - кажу у МУП-у.

Помоћу ђацима пријемчивих презентација, укључујући видео снимке и кратке радионице, деца ће на конкретним примерима стећи потребна знања.

- На пример, на тему безбедног коришћења интернета, добиће конкретне препоруке како да се заштите, да не прихватају захтеве за пријатељство од особа које не познају, да не пристају на састанке с особама које не знају, не остављају личне податке, не одговарају на злонамерне и непристојне понуде. Такође, на тему насиља, биће им објашњено које све врсте насиља постоје и како избећи сваку од њих, коме могу да испричају проблеме, да на насиље не одговарају насиљем, како да избегну свађу - наводе у полицији.

Предавања ће се одржавати на часу разредне наставе, а план МУП-а и Министарства просвете јесте да пројекат заживи и прерасте у предмет, а у плану је и израда приручника који ће добити сваки ученик.

Извор: Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.812.051 посета
Тренутно на сајту: 367 посетилац(a)