Вучић: За прво дете 100.000, за друго дете 10.000 месечно две године, за треће дете 12.000 месечно у току 10 година, а за четврто дете 18.000 евра 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Вучић: За прво дете 100.000, за друго дете 10.000 месечно две године, за треће дете 12.000 месечно у току 10 година, а за четврто дете 18.000 евра
Trenutno na sajtu: 470       |       Podeli:
18.03.2018 | 0 коментар(а)



Ми немамо деце. То је за нашу земљу кључни проблем, каже председник Србије Александар Вучић, који је

најавио да ће Србија у наредном периоду почети да примењује разне мере за подстицај рађања. Казао је и да ако проблем наталитета не "обрадимо одмах, изгубићемо земљу, а на то немамо право, јер је наша обавеза да бринемо о отаџбини у будућности".

Како је рекао, Влада Србије је усвојила мере за подстицај рађања, а он основао Савет који ће се бавити овом проблематиком.

“За прво дете мајке ће добијати једнократно 100.000 динара. За друго дете 10.000 месечно, и то 24 месеца. Мајка која роди треће дете имаће 12.000 месечно у току десет година, а за четврто дете за тај период укупна помоћ ће износити 18.000 евра. Држава ће обезбедити да сваког месеца мајке на рачун добију тај новац”, рекао је Вучић.

Како је истакао, ове мере ће почети да се примењују од 1. јула, а све ће важити од 1. јануара следеће године.

Немамо децу

Вучић је навео да Србија тренутно има 6.995.808 становника али да ће, ако се наставе негативни демографски трендови, до 2060. имати између 3,9 и 5,5 милиона становника. Казао је и да као председниик има право да каже да су последице пада наталитета катастрофалне, и да "ми немамо децу и немамо будућност".

“Сваког дана "губимо" 107 људи, становништо губимо већ 67 година, а за 27 последњих година имамо негативни природни прираштај. Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера, а то значи да смо завршили као нација, нећемо имати ни економски, ни демографски ни политички потенцијал”, рекао је Вучић, и поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ...

Од броја деце зависи пензиони систем

Мере које је држава предвидела, каже, у првом тренутку ће "коштати" 12 милиона евра, али да држава жели да рађање буде стимулисано, и да се нада ће оне бити још веће. То раде, каже, све развијене земље раде, а тиме мора да се бави и Србија. Наводи и да од броја рођене деце зависи и пензиони систем, и да то грађани морају да знају.

Казао је да ће плате и пензије поново бити повећане ове године, да људи данас живе боље али да ћемо, ако се демографске ствари не поправе, "изгубити земљу".

“Влада Србије је донела озбиљне мере како би решавала ове проблеме. Оне се пре свега односе на помоћ мајкама”, казао је Вучић.

Трудноћа не сме да буде хендикеп

Рекао је да је планирање породице и родитељства лична одлука свакога, али да он као шеф државе мора да говори о ономе што нас чека у будућности, и "какве нас последице очекују" ако се ствари не промене.

“Сви морамо да помогнемо женама, али бригу о мајци не може да води само држава, већ читаво друштво, привреда... Трудноћа не сме да буде хендикеп нити разлог за отпуштање са посла”, истакао је Вучић.

Казао је и да држава проблемом наталитета мора да се позабави "50 година унапред", и да мора да живи "животе наше деце и унучића, да размишљамо остављамо ли им земљу, отаџбину или не". Такође, упозорио је да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће деца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем. Изнео је и податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године скоро 100.00 мање, при чему данас имамо већи бој становника.

“Мислим да је све јасно кад то кажем”, назначио је он.

Проблем и на селу и у градовима

Како је рекао, демографски проблем Србија има и на селу и у градовима, а најмање проблема је у Новом Саду, највише због избеглих људи који су дошли ту из Српске Крајине, затим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прешеву.

“Данас се боримо за свако радно место, фабрику, пројекат, да побољшамо услове, уз значајније повећање плата и пензија ове године, по први пут се људи осећају боље, али не желим да занемаре оно од суштинског значаја”, истакао је он.

Како је рекао, за две или три године мораћемо да увозимо радну сангу, јер немамо деце. Вучић је навео да као председник има право да укаже на катастрофалне последице, и да га не интересују реакције ни из Владе ни из света који би да му "соле памет", јер ничије уставно право неће бити угрожено.

“Пишите саопштења, бавите се феминистичким, оваквим и онаквим покретима... На томе раде сви од Немачке, Данске, Шведске. Само ми не предузимамо ништа, јер смо саможиви”, рекао је Вучић.

Ухватили смо се у коштац са проблемима

Он је истакао је да је руководство Србије урадило упоредни приказ делова централне Србије и КиМ насељеног албанским становништвом. „Топлички управни округ, како је навео, има 2.231 километар квадратни, а Подујево само 653 квадратна километара, број насеља у Топлици је 267, у Подујеву 77, али број становника у Топлици 86.327, а у Подујеву 83.242.

“Само Подујево је једнако велико колико читава наша Топлица”, констатовао је Вучић, и указао да северно Косово, са четири општине, има 42.000 становника, а јужна Митровица сама 68.474.

Зато смо се, каже, за регионалну полицију борили да обухвата само ове четири општине, јер "ако се додају ове друге општине имали би 70 албанских полицајаца на северу, а Бриселским споразумом смо се изборили да имамо 100 одсто српских полицајаца".

Нагласио је и да је погрешна била претпоставка да су већи градови и места у централној Србији него на Косову и Метохији. С тим у вези је упоредио Смедерево и Урошевац, од којих је први 2016. године имао 104.980, а други 101.107 становника.

Поређења српских и косовских градова

“Смедерево је веће од Урошевца. Смедерево има новорођене деце 868 те године, а Урошевац 1.561. Умрлих Смедерево је имало три пута више. Прираштај у Смедереву је да смо изгубили 588 људи, а Уросевац је добио 1.020 човека. Поређење Зајечара и Србице показује сличне податке, јер је Зајечар изгубио 651 човека, а они добили 643. Поређење Горњег Милановца и Дечана показује да смо изгубили 308 људи, а они добили 402 “, казао је Вучић.

Каже, и да ће Србија што се тиче миграционог салда имати до 2030. године "нулти салдо", односно исти број оних који одлазе из Србије и који у њој остају.

Председник Србије је истакао и да је у Србији у последњих 27 година, на основу урађеног истраживања, владала апатија и да по први пут у последњих шест месеци, "свих шест месеци људи имају већу наду и мисле позитивно".

Научили смо на незадовољство

“Та апатија нас је довела дотле да не верујемо у било који начин решавања косовско-метохијског проблема, да било шта може донети бољу бдућност”, истакао је он, додајући да један проблем замењујемо другим, "јер смо научили на незадовољство".

Тако смо, како је рекао, "незапосленост која је смањена, разменили другим проблемом, а то незадовољство наш је коштало драматично губитком становништва".

Вучић је пренео и да је Србија, без албанског становништва на КиМ, прошле године 1. јануара имала 7.040.272 становника, да је прираштај био минус 39. 202, "што значи да смо сваког дана губили 107 станобника".

“Процена броја становника данас је 6.995.808 људи у Србији, од тога имамо брачних парова без деце 600.724, ванбрачних парова без деце 48.943, брачних парова са децом 1.040.000, ванбрачних парова са децом 67.971, мајке са децом 291.522, и оца са децом 76.485”, навео је председник Србије.

 

Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.825.972 посета
Тренутно на сајту: 470 посетилац(a)