Кинези касне са изградњом ауто-пута ка Чачку 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Кинези касне са изградњом ауто-пута ка Чачку
Trenutno na sajtu: 466       |       Podeli:
18.11.2017 | 0 коментар(а)



Радови на две деонице Коридора 11, које гради кинеска компанија

Урађено је око 75 одсто посла. У току су преговори са кинеском компанијом "Шандонг" о продужетку рока.

Уместо до краја ове, од Обреновца до Чачка ћемо Коридором 11 стићи у најбољем случају половином следеће године. На две деонице, од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, које је требало да буду завршене током новембра, урађено је тек око 75 одсто посла. На трасама које су укупно дуге око 50 километара преостало је асфалтирање са завршним слојем, радови у тунелу "Бранчићи" и регулација водотока.

Још се не зна тачно колико ће бити продужен рок за изградњу деоница пошто је потписан први анекс којим се уговор продужава до 30. новембра, а у току су преговори са кинеском компанијом "Шандонг" о другим одштетним захтевима који ће овај рок продужити.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић је летос имала примедбе на број радника на ова два градилишта. Главне замерке извођачу биле су неорганизованост и недовољно ангажовање људства и механизације. Сада у ресорном министарству тврде да су упозорења уродила плодом. Ипак, не довољно да би рок био испоштован.

- После претходно изречене опомене извођач је обавио реорганизацију људства и механизације - кажу у министарству. - Направљена је боља организација градилишта, која је омогућила постојећи степен реализације.

Највећи проблем на овом потезу представља тунел испред Љига. Председник Александар Вучић је приликом посете градилишту "Београда на води" пре неколико дана изјавио да овај тунел представља велики проблем и да постоји могућност да се у почетку пусти саобраћај само кроз једну тунелску цев. До сада је пробијена само десна цев и то тек крајем августа. Радови су компликовани због састава земљишта и подземних вода.

- Тунел је на критичном путу. Тренутно се превазилазе проблеми неусклађености пројектног решења и геолошког састава тла - наводе у министарству. - Пре свега се води рачуна о безбедности радника који раде на ископу тунела и ниједан рок није пречи од људског живота.

Надлежни наводе да тимови инжењера разматрају сва техничка решења за завршетак тунела и кажу да је једна од опција да се по окончању радова на самој траси ауто-пута у саобраћај прво пусти бар једна тунелска цев, јер би радови на другој могли да потрају.

Отклонили грешке

Кинескокм извођачу је замерано да квалитет радова није на задовољавајућем нивоу, нарочито на последњем мосту на деоници код Љига. Неколико пута су опомињани и због квалитета бетона који уграђују у мостове и остале објекте приликом изградње ауто-пута, јер је извођач направио грешку у технологији приликом изливања бетона. У ресорном министарству наводе да су грешке исправљене.

- Отклоњени су пропусти. Чињеница да су упућиване опомене, указује на сталну контролу рада и извођача и надзора и лабораторија - тврде у министарству.

Jедни касне, други раде изпочетка

Две деонице чија изградња касни требало би да повежу и трасу од Уба до Лајковца, око чије изградње је избила афера због тужбе Зоране Михајловић против бившег колеге Милутина Мркоњића. Министарка је изјавила да ће због пропуста и уграђивања глине у труп ауто-пута поправка штете на овој деоници, где на 4,5 километара практично асфалт мора поново да се излива, трајати годину дана и да ће коштати милијарду динара. Због свих ових околности тешко да ће до краја 2018. године први аутомобили проћи у шест трака пут од 102 километра од Обреновца до Чачка.

Извор: Новости, З. Радовић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.492.757 посета
Тренутно на сајту: 467 посетилац(a)