Тоне животињских лешева разбацане по Србији: Прете нам болести и зараза ако сместа не решимо проблем 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Тоне животињских лешева разбацане по Србији: Прете нам болести и зараза ако сместа не решимо проблем
Trenutno na sajtu: 787       |       Podeli:
23.09.2017 | 0 коментар(а)



Тек 20 одсто од укупно 28.000 тона угинулих животиња годишње буде прерађено или

сакупљено у складу са прописима. Србија нема прецизну евиденцију о количинама лешева и других животињских остатака, а истраживање Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) показује да тоне опасног материјала буду бачене или закопане мимо прописа, објављено је данас на сајту ЦИНС-а. Према наводима из Стратегије управљања отпадом за период 2010-2019, ради се о 28.000 тона угинулих животиња годишње, односно 245.000 тона отпада од клања и расецања меса. Процена је да тек 20 одсто од тога буде сакупљено и прерађено.

Одбачени материјал опасан је по људско здравље и околину јер представља највећи могући извор инфективног материјала и опасности за ширење болести животиња које се преносе на човека, попут беснила, салмонеле, антракса, птичјег грипа и других.

Милутин Ристић, професор и аутор бројних радова у овој области, каже да проблем непрописног одлагања меса у Србији постоји јако дуго. У монографији коју је са колегама објавио испред Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду, наводи се да неки вируси и бактерије развијају отпорност, те могу у месу преживети од три дана до три деценије.Један од градова који имају проблем са одлагањем животињских остатака је Суботица. Када су новинарке ЦИНС-а почетком септембра 2017. године посетиле локацију некадашњег сточног гробља у Бајмоку, код капије су затекле бачена тела младог прасета, мртвог пса, кожу зеца и кесу непознатог садржаја.

Сточно гробље је затворено, али су суботичке власти мештанима омогућиле да три пута седмично на ту локацију доносе животињски отпад, који се сакупља у контејнер. Потом га запослени комуналног предузећа Чистоћа и зеленило одвозе у активну јаму гробницу. Ипак, непрописно одлагање животињских остатака је честа појава на подручју тог града.

У Србији су дозвољена четири начина одлагања и прераде анималног отпада: спаљивање у кафилеријама, закопавање и спаљивање на сточним гробљима или у јамама – гробницама, те у изузетним случајевима закопавање на лицу места, уз контролу инспекције.Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде има регистровано једно легално сточно гробље, у близини Неготина, али и оно је затворено 2016. године. Постоји 10 јама гробница, али се само суботичка користи за све врсте животињског отпада, док пет није у функцији. У остале четири се одлажу угинули пси и мачке.

Према подацима Управе за ветерину, у функцији су четири кафилерије. Оне су и најпоузданији начин третирања животињског отпада, пошто остатке прерађују у енергенте, а заразе уништавају на високим температурама. Међутим, рад кафилерија прате протести грађана, финансијски проблеми и судски поступци.

У Ветеринарску установу Протеинка из Сомбора се односе прикупљени животињски остаци са подручја више градова у Србији, укључујући Београд. Та кафилерија је једина у Војводини овлашћена да преузима заразни отпад. Међутим, Протеинка и њена одговорна лица су осуђивани због двогодишњег незаконитог одлагања опасног отпада, а у току су суђења по још четири оптужна предлогаПроблем нешкодљивог одлагања животињског отпада могао је у већој мери да буде решен радом белгијске фабрике за одлагање зараженог и другог опасног материјала – Енерго-зелене у Индјији. Она је отворена почетком 2013, али крајем следеће године власници су одлучили да је затворе и затраже одштету од Србије. Исход арбитраже пред Медјународним центром за решавање инвестиционих спорова у Паризу ускоро ће да буде познат.

Телеграф.рс / Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.071.284 посета
Тренутно на сајту: 787 посетилац(a)