У Скопљу одржана конференција о заштити од елементарних непогода, представник Чачка – Милан Бојовић 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
У Скопљу одржана конференција о заштити од елементарних непогода, представник Чачка – Милан Бојовић
Trenutno na sajtu: 364       |       Podeli:
17.10.2018 | 0 коментар(а)



Чачак / Скопље – Пројекат „Изградња акционе мреже отпорности у Југоисточној Европи – СЕЕ Урбан“ који је спровођен на просторима земаља Југоисточне Европе у организацији УНДП,

, а који је највећим делом финансиран средствима Европске Уније, завршен је након две године, а завршни скуп организован је у Скопљу 15. И 16. октобра.

Завршни састанак у Скопљу је био и прилика да представници сваке земље понаособ представе своја искуства и промене, остварене у предходне две године, у области превенције и управљања ванредним ситуацијама изазваним елементарним непогодама које су настале као последица климатских промена.

Искуства и резултате Србије, на скупу у Скопљу, представљала је делегација коју је предводила Сандра Недељковић, заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије, у којој су били и представници УНДП за Србију и представници локалних самоуправа удружених у асоцијације речних сливова Западне Мораве, Колубаре, Велике Мораве и Горњег Дунава – Банатски токови. Испред града Чачка, скупу је присуствовао Милан Бојовић, помоћник градоначелника Чачка и координатор града Чачка за примену Споразума о сарадњи градова и општина у сливу Западне Мораве.

Партнери у реализацији овог пројекта у Србији су, поред Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије, били и Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Министарство унутрашњих послова (Сектор за ванредне ситуације) и Стална конференција градова и општина.

Чини се да су заинтересовани актери у Србији овај пројекат искористили као добар алат за удруживање и повезивање међу бројним секторима, на свим нивоима организовања, у циљу јачања капацитета кроз њихово удруживање. Чињенице попут недавних измена Закона о локалној самоуправи које дају нови нормативни оквир и импулс удруживању општина и градова, или пак формирање асоцијација локалних самоуправа у речне сливове, које су за сада, у четри слива, обухватиле 55 локалних смоуправа, што је трећина од укупног броја у Србији, речито говоре у прилог остварених бенефита и од реализације пројекта „СЕЕ Урбан“.

 

„ Србија је спремнија да се, и на локалном нивоу, суочи са елементарним непогодама које су директна последица климатских промена и томе је, у предходне две године допринела и реализација пројекта „Изградња акционе мреже отпорности у Југоисточној Европи – СЕЕ Урбан“, али и велика заинтересованост и посвећеност овим пословима институција и организација партнера на пројекту. Значило би нам много за даље јачање наших капацитета укључених у борбу са елементарним непогодама ако би се овај пројекат наставио, у овом или сличном формату, што првенствено зависи од Европске Уније, којој смо захвални и за до сада пружену помоћ , истакла је за Сандра Недељковић, , као вођа делегације Србије на састанку у Скопљу.

Пројекат је био усмерен на јачање капацитета локалних органа и институција које се баве процесима превенције и управљања ризицима који су последица климатских промена у шест земаља Југоисточне Европе, кроз формализацију локалне сарадње на нивоу општина и градова, али и на државном и прекограничнином нивоу сарадње.

Прогнозе говоре да ће, услед климатских промена, изложеност земаља Југоисточне Европе елементарним непогодама и другим несрећама прогресивно расти, па је тим већи значај свих активности које доприносе јачању отпорности локалних заједница.

 Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


skoplje sastanak nepogode

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.910.744 посета
Тренутно на сајту: 365 посетилац(a)