Почетком наредне године смањивање плата и отпуштања у Србији 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Почетком наредне године смањивање плата и отпуштања у Србији
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
02.12.2020 | 0 коментар(а)



Јануар и фебруар су најгори месеци за пословање. Зато ће одложене обавезе које почињу да теку од 4. јануара 2021.
Фото: ГЗС

2021 бити велико оптерећење за фирме којима су знатно пали приходи. Послодавци предвиђају де ће се тек почетком наредне године видети колико је домаћа привреда у тешкој ситуацији и најављују смањивање плата и отпуштања.


Привредници страхују да 4. јануара, кад им доспевају одложене обавезе, неће моћи да их измире јер је због пандемије пао промет али не и трошкови пословања, па ће моћи да постигну уштеде смањењем плата и отпуштањем запослених, рекао је данас почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.


Он је за Бету рекао да ће стање у 2021. години бити неупоредиво теже него ове године јер се повећала неизвесност, а приче о вакцини су на „дугом штапу“ јер су потребне велике количине да би се побољшала здравствена ситуација.


Обавезе доспевају 4. јануара следеће године


„Пошто је отпуштање запослених било условљено узимањем државне помоћи, почетком наредне године треба очекивати ‘разрешење’ око броја запослених, али и смањења плата”, рекао је Атанацковић.


Држава је у првом „пакету“ помоћи поред исплате минималних зарада за запослене у малим и средњим фирмама, а делимично и у великим, најпре за три месеца одложила порезе и доприносе на зараде и порез на добит, забранила отпуштање више од десет одсто запослених, а уведен је и мораторијум на отплату кредита.


Другим пакетом помоћи била је обухваћена исплата 60 одсто минималца за два месеца и одлагање пореза на зараде за један месец, а обавезе почињу да теку од 4. јануара 2021.године и треба да буду исплаћене у 24 рате.


Већина шпедитерских фирми „на жилету“


Председник Националне асоцијације шпедитерских друштава и агената Србије Славољуб Јевтић рекао је да је привреда тражила од државе да се отпише део одложених дугова.


„Јануар и фебруар су најгори месеци за пословање и одложени дугови ће бити велико оптерећење за фирме јер има и оних код којих је промет пао 35 до 40 одсто“, рекао је Јевтић.


Додао је да је већина фирми оптерећена и кредитима којима је купована опрема, а да нема никаквих финансијских залиха.


„Већина фирми је на ‘жилету’ иако је помоћ државе доста предузећа спасила од пропадања, али је сада почело отпуштање запослених”, рекао је Јевтић.


Власник предузећа Металика Зоран Волф рекао је да ће се до 4. јануара накупити доста финансијских обавеза.


„У фирми су 52 радника и до сада, осим једног који је нашао боље услове, нисмо никог отпустили. Почели смо да срачунавамо обавезе које нас чекају већ на почетку наредне године, а најгоре су кредити”, рекао је Волф и додао да „не сме да паничи и да ће се борити”.


Право стање ће се видети у јануару и фебруару


Координатор Мреже за пословну подршку Драгољуб Рајић рекао је да привреда тек почиње да се прилагођава пословању без државне „ињекције“.


„Мале фирме из сектора услуга вероватно ће сачекати да можда нешто зараде током новогодишњих празника, а после тога ће почети затварање и право стање ће се видети у јануару и фебруару”, рекао је Рајић.


Истакао је да се „упркос паду прихода, обавезе према држави не смањују, па у овој ситуацији чак се не мења ни једна нелогична обавеза”, а то је порез на добит који се плаћа унапред, аконтацијом према претходној години, док се током прве половине следеће године не предају финансијски извештаји.


Рајић је рекао да се тај новац од аконтације, ако се испостави да се пословало без добити не враћа, већ се преусмерава у измирење других пореза.


Ни великим фирмама није лако


„До 2012. године добит коју су послодавци улагали у опрему била је ослобођена пореза, па је тако брже модернизована опрема и повећавана продуктивност”, рекао је Рајић.


Истакао је да је привреда оптерећена високим пореским и другим издацима „рањива“ и када јој приходи падну по неколико одсто, а не по 10-15 и више као сада.
„Ни великим фирмама, осим можда оних у сектору хране није лако, крагујевсчки ‘Фијат’ сваки час шаље запослене на одмор”, рекао је Рајић.


ГЗС/Бета/Биз




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


plate srbija finansije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.155.019 посета
Тренутно на сајту: 377 посетилац(a)