Социјални и здравствени радници широм Србије обучени да препознају и спрече дискриминацију Рома 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Социјални и здравствени радници широм Србије обучени да препознају и спрече дискриминацију Рома
Trenutno na sajtu: 721       |       Podeli:
14.11.2019 | 0 коментар(а)



Око 600 социјалних и здравствених радника широм Србије у протеклих неколико месеци похађало је програм едукације Роми

као вулнерабилна група у здравственој заштити – приступ и недискриминација, који реализује Удружење правника за медицинско и здравствено право Србије (СУПРАМ). Подршку спровођењу програма пружила је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у оквиру Немачко српске развојне сарадње.

„Социјални радници су лекари за сиромашне и имају веома важну улогу у побољшању положаја припадника маргинализованих група, то јест заштити њихових људских права, међу којима је доступност здравствене заштите једно од најважнијих. Циљ овог програма је унапређење приступа здравственој заштити за Роме, зато је едукација усмерена на подизање нивоа осетљивости социјалних и здравствених радника у препознавању дискриминације. Значајан део тренинга посвећен је информисању о средствима и поступцима који су им на располагању да реагују превентивно или отклоне дискриминацију уколико до ње дође,” каже, председница СУПРАМ-а, др Марта Сјеничић.

Председница СУПРАМ-а, др Марта Сјеничић

 

Рањивост ромске популације када је у питању здравствена заштита огледа се у више сегмената, али се најчешће исказује већ у првом контакту са службама здравствене заштите због потешкоћа у самом приступу.

Александра Димић Угринај, вођа пројекта Инклузија Рома и других маргинализованих група који спроводи ГИЗ

„Улога локалних самоуправа је кључна за побољшање положаја маргинализованих група. Зато је веома важно што је велики број социјалних и здравствених радника широм Србије показао интересовање за овај програм. Напредна земља није богата земља, како се обично мисли, већ она која успешно спроводи мере превенције и када је у питању здравље и када је у питању остваривање других социјалних права, попут права на образовање, рад, становање…Информисаност и обученост социјалних и здравствених радника, који имају директан контакт са представницима осетљивих група, од изузетног је значаја за помаке на том пољу, а посебно за одрживост постигнутих резултата”, рекла је поводом едукације Александра Димић Угринај, вођа пројекта Инклузија Рома и других маргинализованих група који спроводи ГИЗ.

Пројекат је покренут 2018. године са циљем да подржи активности које држава Србија предузима или планира у оквиру Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији 2016 - 2025.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.083.038 посета
Тренутно на сајту: 722 посетилац(a)