У програм Школе за 21. век укључено 1100 школа у Србији 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У програм Школе за 21. век укључено 1100 школа у Србији
Trenutno na sajtu: 466       |       Podeli:
24.01.2022 | 0 коментар(а)



Међународни дан образовања обележава се данас пету годину за редом, а Британски савет наводи да је од почетка имплементације
Фото: ГЗС

програма "Школе за 21. век" у Србији укључено више од 1100 основних школа и основано преко 1800 секција за програмирање.
Савет у саопштењу наводи да је програм покренуо у циљу побољшања писмености и припреме ђака за занимања будућности и да је у питању један од највећих образовних програма на простору Западног Балкана.

Током три године овог регионалног програма, милион ученика узраста од 10 до 15 година широм Западног Балкана усвојило је и унапредило вештине критичког мишљења, решавања проблема и програмирања, у чему им је помогло око 17.000 обучених наставника и директора, наводи се у саопштењу Британског савета.

Школе за 21. век је трогодишњи образовни програм вредан 10 милиона фунти који је осмислила и спроводи Британски савет на територији Западног Балкана, а финансира Влада Уједињеног Краљевства.

Обуку из области развоја вештина критичког мишљења, решавања проблема и програмирања код ученика у нашој земљи је до сада успешно завршило 4400 наставника, док тренутно онлајн обуку похађа више од 1100 наставника.

Наведено је да је у циљу омогућавања ђацима да овладају вештинама које ће им обезбедити боље шансе за лични напредак, будуће запослење и бољу будућност, школама на територији Западног Балкана донирано 93,166 микробит уређаја за примену нових вештина и техника у настави.

Како се стечене вештине и знања, али и донирани уређаји могу примењивати у оквиру било ког наставног предмета, а не само на часовима информатике, покренута су и такмичења у програмирању уз помоћ микробит уређаја.

Позитивни утицаји пројекта "Школе за 21. век" огледају се, поред усвајања и унапређења конкретних вештина неопходних за будуће каријере, и у бројним креативним и иновативним пројектима које су ђаци у оквиру ових такмичења осмишљавали.

Са циљем да реше неке од изазова из свог непосредног окружења, основци су креирали најразличитије пројекте - за решавање негативних утицаја климатских промена, обезбеђивање дугорочне одрживости, за помоћ ученицима са посебним образовним потребама, подизању свести о аутизму у целој заједници.

Такође, ученици су радили и на праћењу услова за одржавање наставе услед пандемије и повећању производње електричне енергије на еколошки прихватљив начин.

Овакви програми, који се баве унапређењем општег образовања и развијањем новог сета вештина коришћењем дигиталних алата за учење, кључни су за развој сваког детета као личности, али и грађана, наведено је у саопштењу.

 

 

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.497.741 посета
Тренутно на сајту: 466 посетилац(a)