Манастир Придворицу саградио слуга са двора Немањића 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Манастир Придворицу саградио слуга са двора Немањића
Trenutno na sajtu: 412       |       Podeli:
03.10.2017 | 0 коментар(а)



Ивањица - Манастир Придворица изграђен је у 12. веку, у исто време када и суседна Студеница,

налази у околини Ивањице, у месту Придворица. Има статус споменика културе од великог значаја.

 

фото: Глас западне Србије

По архитектонским карактеристикама типичан је представник средњовековне рашке школе. Црква Преображења је једнобродна, једнокуполна грађевина са полукружном апсидом на истоку. Спољна фасада је украшена фризом слепих аракада.

 фото: Глас западне Србије

Саградио га је слуга који је редио при двору Немањића око 1195. године па отуда име Придворица. О томе сведоче незнатни, али вредни остаци фресака у горњим зонама храма. У почетку је ово био женски манастир, што потврђује Немањина повеља манастиру Студеници. Монахиње су се бавиле ткањем и вештине преносиле аутохтоном становништву, о чему сведочи потпуно аутентичан стил ткања у овим крајевима, затим вековима помесна црква, да би од 2007. године био поново проглашен манастиром, мушким. У манастиру живе настојатељ манастира и два искушеника. Придворица се налази на двадесетосмом километру пута од Ивањице према Студеници.

фото: Глас западне Србије

Сама грађевина је током средњег века доживела две обнове што јој је у многоме изменило спољни изглед. Први пут после 1557, а други пут средином деветнаестог века. Током друге обнове постављен је иконостас који је живописао на дверима потписани Сретен Протић Молеровић 1835. године. Црква манастира Придворица посвећена је Преображењу Господњем. Манастир је један од ретких који имају свој грб.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.452.702 посета
Тренутно на сајту: 412 посетилац(a)