ЕПС пустио у рад два обновљена агрегата хидроелектране Зворник 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
ЕПС пустио у рад два обновљена агрегата хидроелектране Зворник
Trenutno na sajtu: 390       |       Podeli:
23.01.2018 | 0 коментар(а)



У хидроелектрани (ХЕ) "Зворник" данас су званично у рад пуштена два ревитализована агрегата, чиме је снага

тог постројења Електропривреде Србије (ЕПС) повећана за око 15 мегавата, саопштио је ЕПС.

"Ово је један од пројеката којим ЕПС испуњава своје обавезе да сачува, унапреди, изгради и модернизује своје капацитете да би се обезбедило стабилно и поуздано снабдевање Србије електричном енергијом у наредним деценијама", рекао је в.д. директора Милорад Грчић у ХЕ "Зворник" приликом пуштања у рад ревитализованих агрегата А1 и А2.

Додао је да је у јануару започета ревитализација и трећег агрегата ХЕ "Зворник".

"Планирано је да се до краја 2019. године заврши модернизација сва четири агрегата чиме ће њихова укупна снага бити повећана за 30 одсто, на укупно 125,6 мегавата",  истакао је Грчић.

Пројекат обнављања агрегата финансира се кредитом Немачке развојне банке (КфW), а вредност инвестиције је 70 милиона евра, док је главни извођач радова компанија "Војт хидро" (Воитх Хyдро).

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић истакао је да ће након ревитализације, ХЕ "Зворник" радити "у пуном сјају наредних 40 година".

"Боримо се за сваки мегават, а ЕПС је са 1,5 милијарди евра текућих инвестиција лидер у овом делу Балкана. То је значајно не само за ЕПС већ за укупну српску економију. У току је велики инвестициони циклус и наставиће се модернизација енергетског сектора у Србији",  рекао је Антић.

Како је нагласио, планови су амбициозни, па у ХЕ "Ђердап 1" почиње ревитализацију петог агрегата, настављају се радови у ХЕ "Зворник", а постоје и планови за градњу моравских и ибарских хидроелектрана, снаге 150 и 120 мегавата.

Амбасадор Немачке у Сербији Аксел Дитман, нагласио је да енергетски сектор у Србији има важну улогу у српско-немачкој економској сарадњи и подсетио да Немачка сарађује са ЕПС-ом још од 2000. године.

"Од укупно 1,8 милијарди евра које је Немачка од 2000. уложила у српску привреду, две трећине инвестиције биле су у енергетском сектору. Наш заједнички ангажман у области енергије допринос је путу Србије ка ЕУ", истакао је Дитман.

Директор компаније "Војт хидро" Леополд Хенингер рекао је да је пројекат у ХЕ "Зворник омогућио да покажу стручност и захвалио на доброј сарадњи српским фирмама које учествују у радовима.

Вредност радова које обављају домаће фирме је око 17 милиона евра.

Из ЕПС-а истичу да о добро обављеном послу сведочи податак да је већ првог дана пробног рада ревитализованог агрегата А2 оборен историјски рекорд у дневној производњи хидроелектране још од њеног пуштања у рад пре 63 године.

Агрегати ХЕ "Зворник" 12. децембра произвели су 2.619 мегават-сати у једном дану, чиме је оборен дотадашњи дневни рекорд од 2.500 мегават-сати.

Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.504.158 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)