Тиква испод Муртенице досигла тежину до 70 килограма 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Тиква испод Муртенице досигла тежину до 70 килограма
Trenutno na sajtu: 715       |       Podeli:
10.11.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош - У нововарошком селу Сеништа, смештеном подно Муртенице на имању Радојка Стојковића,
Фото: ГЗС

једна тиква ове јесени је по процени домаћина достигла чак 70 килограма.

Плод ове биљке је обично тежак око осам килограма, а код појединих крупнијих сорти плодови могу достићи више од 35 килограма.

У овим суровим планинским крајевима ретко се могу видети изразито крупне бундеве, али је ово заиста супротан пример.

„Никад до сада на свом имању нисам имао оволику тикву. Собзиром на то да је лето за нама било сушно и јесењи оштар ваздух, честе слане, па је упркос свему томе тиква опстала и достигла, сигуран сам, непуних 70 килограма. Овде у врлетима испод Муртенице влада веома сурова планинска клима, где су неповољни услови за воће, али и за доста врста поврћа. У овим крајевима се највише гаји кромпир, међутим, много произвођача је последњих година одустало због слабе цене овог поврћа. Бундеве сејем за своје потребе, највише за стоку, али, још увек овој тикви немам јасну намену”, казао је Радојко.

Овај пољопривредник је највећи произвођач парадајза у нововарошком крају. На имању испод својих пластеника, ове сезоне убрао је три тоне парадајза, који је продао у својој продавници на Тавнику поред магистрале.

„Задовољан сам овогодишњим родом парадајза и сматрам да је то поврће најисплативије гајити у нашим крајевима. Прошле јесени засадио сам кивано, егзотичну биљку сличну краставцу. Кивано због својих бодљи, такође називају „Рогата диња”.

аднице су скупе, али планирам да у наредном периоду проширим засаде. Укус ове биљке је месавина између ананаса, диње, краставца и кивија”, објаснио је Радојко.
Мештани овог села имају само речи хвале о овом угледном домаћину и пољопривреднику. Доста људи попут Радојка живи у овим планиским селима где на својим имањима гаје воће и поврће, које сматрају исплативим, како би свој труд преточили у новац.

ГЗС/ ПП Медиа/Б. Илић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


seniste Nova varos tikva paradjiz

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.062.690 посета
Тренутно на сајту: 715 посетилац(a)