Дани српске кајсије промовишу и унапређују воћарство 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Дани српске кајсије промовишу и унапређују воћарство
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
15.07.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Данас је у Миоковцима званично отворена девета по реду привредно – културна

манифестација Дани српске кајсије. Манифестацију је отворио градоначелник Милун Тодоровић који је подсетио да је данас уместо њега то требало да уради недавно настрадали проф. др Радош Павловић који је и најввише труда уложио у њену организацију. Тодоровић је истакао да је град Чачак девет година уназад покушаво и на најбољи начин успео да промовише село, пољопривреду. 

"Мислим да сваке године радимо боље, идемо ка већем квалитету производа. Кренули смо пре девет година скромно, са малим бројем хектара , данас имамо преко 500 хектара у овим нашим прелепим селима Миоковцима, Милићевцима, Трбушанима, Вранићима, Горњој Горевници", подсетио је градоначелник. Он је казао да је циљ даљи развој  и да ће град наставити са инвестицијама и подстицајним средствима.

"Желимо да се нико никада не постиди што је остао на селу и да економски оправдано производи оно што нам је бог дао а ми унапредили,  а то је воће. На нама је само да помогнемо да кроз инфраструктуру али и кроз подршку у субвенцијама, образовање и све оно што деци и свима осталима на сеоском подручју припада унапредимо", нагласио је градоначелник Тодоровић.

Помоћник министра пољопривреде Зоран Јањатовић казао је приликом отварања рекао да је управо оно што раде воћари у Миоковцима стратешки интерес земље у пољопривреди.

Помоћник министра пољопривреде Зоран Јањатовић, фото: Глас западне Србије

"Да се искорист потенцијал свих региона и да производ који овде најбоље успева буде и најпаметније пласиран. Воћарство у Србији је стратешка грана којој ће министарство дати веома високи примат.  У наредном периоду покушаћемо да помогнемо да повећате вредност а вама треба да буде циљ да повећате приходе по хектару, да повећате профит а то без савремене технологије и савремених засада, правог циљног тржишта и квалитета није могуће", истакао је помоћник министра.  Јањатовић је рекао да је неопходно повећање засада али без квалитета и конкурентности не може се опстати на тржишту.

"Ви сте спремни за ту утакмицу, имате подршку од ресорног министарства, наша су вам врата отворена, за наредни период ће се отворити и европски фондови, мого веће инвестиције наравно уз поштовање стандарда квалитета, хигијене и свега осталог. Не сумњам да ћете ви то урадити и радујем се да ћемо сарађивати у наредном периоду", казао је он.

Председник Организационог одбора испред удружења "Миоковачка кајсија" и Месне заједнице Миоковци, Предраг Радовановић, рекао је дасваке године Кајсијада има све више учесника и посетилаца.

"То нам говори о значају не само окупљања већ о значају који има производња кајсисје у чачанском крају. Ова манифестација промовише производњу кајсије а такође има за циљ да едукује и информише како садшње тако и потенцијалне произвођаче",  казао је он. Радовановић је изразио наду да ће локална самоуправа наставити да подржава развој воћарства у нашем крају као значајан извозни потенцијал.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.435.469 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)