Техничка школа Јован Жујовић у Горњем Милановцу обележава јубилеј, 60 година постојања 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Техничка школа Јован Жујовић у Горњем Милановцу обележава јубилеј, 60 година постојања
Trenutno na sajtu: 504       |       Podeli:
14.05.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Ове године Техничка школа Јован Жујовић обележава велики јубилеј, 60 година постојања. Због познатих околности, овај

важан датум ова школска установа не може да прослави онако како је планирала - са драгим пријатељима, бившим и садашњим ученицима, сарадницима, али 60 година традиције у занатском образовању и 60 година учешћа у припремању будућих инжењера,свакако је оно чиме се школа данас поноси. У протеклих шест деценија, школа се мењала и прилагођавала потребама друштва, али смо увек имали циљ да ученици стекну диплому која ће им пружити могућност да дођу до посла.
Школа је са радом почела у мају 1961. године, у згради бившег Интерната. Прва деценија била је посебно тешка. Није било ни основних средстава за рад. Пет учионица, шест запослених, школа више него скромно опремљена – услови тешки и за стандард оног времена. Прве године уписано је пет одељења ученика – два одељења машинско-техничке струке и три одељења школе ученика у привреди. Прва генерација техничара дипломирала је 1965. године и весело је прославила тај догађај, као што су то учиниле и генерације које су долазиле иза ње, као што ће то учинити и ова - педесетшеста, као што ће то учинити и све нове генерације младих.
Иако се број ученика стално повећавао, услови рада су се споро побољшавали. Коначно, 1966. школа добија своју зграду у којој је било дванаест учионица и две радионице. Расли смо и развијали се са привредом града. Отуда нам је и ова зграда убрзо постала мала. Због тога је, уз помоћ општине и многобројних фабрика, 1971. саграђена и нова зграда. Да би ученици могли комплетну праксу да обављају у школи и тако се припреме за своје прве послове, 1973. саграђена је пространа радионица. Изградња фискултурне сале била је и за школу и за град веома амбициозан подухват. Запослени су се 1976. одрекли 25 посто зараде за изградњу сале, али је помоћ стизала и са других страна. Изградња је завршена 1978. Била је то прва спортска хала у Горњем Милановцу која је могла да прими преко 1000 гледалаца.
Данас је у нашим учионицама 386 ђака. О њиховом образовању и васпитању брине 65 запослених, чији је циљ да ученици стекну и продубе знања и вештине у областима машинства, електротехнике и графичарства. Учењу и напредовању ученика свакако доприносе савремено опремљене учионице и кабинети, али и сарадња са бројним фирмама и предузећима. Захваљујући тој сарадњи, наша школа је међу првима започела образовање по дуалном моделу. За смерове дуалног образовања ученици су додатно мотивисани. Знања, вештине и учење кроз рад омогућавају им да се запосле одмах по завршетку школовања, и без додатне обуке, често у фирмама у којима су били на пракси. И други образовни профили у нашој школи прате развој и потребе привреде и омогућавају ученицима да стекну знања која одговарају општем привредном и друштвеном развоју.
Желимо да увек будемо школа за коју се ученици радо опредељују, у којој се осећају безбедно и пријатно, и у којој могу да стекну знања и вештине неопходне за живот и рад у 21. веку.
Јубилеј честитамо свим генерацијама ученика, и свим генерацијама наставника, свима који су на било који начин дипринели угледу наше школе и напретку образовања.

 

 

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


tehnicka skola jovan zujovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.148.320 посета
Тренутно на сајту: 505 посетилац(a)