Привредни суд одлучује да ли ће Српска фабрика стакла отићи у стечај 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Привредни суд одлучује да ли ће Српска фабрика стакла отићи у стечај
Trenutno na sajtu: 495       |       Podeli:
18.05.2017 | 0 коментар(а)



Захтев за увођење предстечајног поступка који је суд прихватио 4. маја ове године, поднео је Вексилум Балкан, основан у Чачку пре три месеца као огранак бечког Веxилум СБ

а потражује укупно 47,3 милиона евра, а сумња се да иза тог потеза стоји власник Цветан Василев, контроверзни бугарски бизнисмен са Интерполове потернице, који несметано ради у Србији. Једна од верзија је и да се две струје високих функционера Српске напредне странке боре за примат у фабрици.

Наиме, у образложењу захтева за увођење предстечајног поступка наводи се низ трансакција током којих су обавезе параћинске стакларе "шетале" од 2015. године, када је у фабрику дошло ново руководство након што је она по други пут продата фирми Глас индустри. Објашњава се да је дуг настао јер су четири позајмице стакларе од власника, 2012. и 2013. године, доспеле на наплату. Те обавезе је 25. марта 2015. откупила извесна фирма Риперс лимитед са Британских Девичанских Острва, а пет дана касније новчана потраживања уступила је београдском Корп инвестменту. Тај уговор је раскинут 1. октобра исте године, у тренутку када су чланови новог Надзорног одбора, на челу са председником Милорадом Пушицом (чланом Главног одбора Српске напредне странке) преузели управљање фабриком. У Корп инвестменту сто одсто удела има фирма Митона, чија је власница ћерка Пушице, Ивана, а он је директор у оба предузећа.

Обавезе стакларе тако се опет враћају Риперс лимитеду, али само дан касније налазе новог откупљивача, Стагиори лимитид из Републике Сејшели, где су доскоро биле "у мировању". Почетком марта ове године откупљује их Вексилум Балкан и позивајући се на доспелост потраживања, у априлу подноси захтев за увођење предстечајног поступка, позивајући се на то да СФС није у прилици да врши било какве исплате, будући да јој је рачун у блокади за износ који прелази 600 милиона динара. Интересантно је да матични Веxиллум у Бечу као генерални директор води Стефан Бенчев, иначе близак сурадник Василева, што је отворило сумњу да иза захтева за отварање стечаја стоји власник фабрике.

- Документа на основу којих је Привредни суд у Крагујевцу покренуо предстечајни поступак, фалсификат су и ако постоји правна држава, а ја верујем у своју државу, стечај данас неће бити уведен - рекао је Пушица за Данас и додао да су "сва лица која су учествовала у креирању тих папира сада предмет истраге бугарских органа". Он је најавио и да ће након рочишта одржати конференцију за новинаре на којој ће разјаснити све околности које су, по други пут од кад је ново руководство у октобру 2015. преузело управљање, фабрику довеле до предстечаја.

Према његовим речима, ново руководство је преузело фабрику која је имала 24 милиона евра евидентираног дуга, а власник, Глас индустри, у члану 15 уговора гарантовао је да нема других потраживања. Међутим, "испоставило се да су нас преварили" јер када је средином децембра 2015. Корпоративна трговинска банка, чији је главни акционар такође Василев, покренула предстечај у Глас индустри, испливала су потраживања од стакларе "тешка" 71 милион евра.

- Када је Василев купио поново параћинску стаклару, он је од своје матичне фирме узео део средстава за испуњење уговорних обавеза а други део је позајмио фабрици. То су средства која сада потражује Вексилум, али ја тврдим да дуга нема и да је та обавеза исплаћена. Та потраживања су током 15 месеци, колико је ново руководство преговарало са Корпоративном трговачком банком и Глас индусти, откупљена, и дуга више нема. Он се не води ни у књигама СФС-а нити код Народне банке Србије где су уписана сва девизна потраживања - каже Пушица и додаје да су захтеву за стечај "кумовали" и неки руководиоци и службе из саме фабрике. Није желео да потврди да ли има или не сазнања о томе да је заступник чачанског Вексилума близак рођак једног од чланова надзорног одбора стакларе, такође високопозиционираног функционера СНС-а. "И о томе ће бити речи на конференцији за новинаре", најавио је Пушица.

Он тврди и да није био у сукобу интереса због тога што је фирма његове ћерке, у којој је директор, учествовала у откупу и преносу дугова стакларе.

- Ми смо једини имали хипотеку над СФС-ом по основу откупа дугова, и скинули смо је у корист фабрике без надокнаде. Циљ нам је да фабрика ради, јер она то може и доказала је под новим руководством, јер се плате измирују редовно, порези и доприноси плаћају у дан, а тржиште шупљег стакла у Србији и окружењу расте - истиче он.

Запослени се такође надају да ће "држава увидети да има интереса да сачува фабрику са традицијом дугом 110 година и са 820 запослених".

- У овом тренутку синдикати не знају колики је укупан дуг СФС-а, то знају они са Девичанских острва, али је чињеница да фабрика може успешно да ради. Можда је једно од решења да се предузеће реорганизује и уз одговарајући социјални програм смањи број запослених - каже за Данас председник синдиката у СФС-у Живојин Матејић и додаје да су неке од реализованих инвестиција поправиле пословне могућности, али да су у фабрици тек недавно сазнали да је то власник учинио о њиховом трошку.

- Обећано је да ће сви радници добити новчану помоћ, они са најмањим примањима по 4.000 динара, други по 2.000 и 1.500 динара. Осим тога, договорено је да се чим стигне решење о оснивању синдиката разговара о колективном уговору - каже за Данас председник УГС Слога Жељко Веселиновић.

У понедељак је чак 650 радника Фалк Иста потписало приступницу УГС Слога, а њихов повереник је и преговарао детаље споразума, који су осим њега потписали и председник општине, али и представник фабрике.

- Договорено је и да радници накнадно одраде четири дана, и то тако што ће радити једну суботу месечно. Дане које су провели у штрајку неће им одбијати од плате. Обећали су да нико неће сносити последице због обуставе рада, али и да ће радити на поправљању међуљудских односа у фирми - истиче Веселиновић. Он каже да су се сви радници сложили са договором и јуче у пола девет вратили на посао. Током дана, међутим, појединим радницима су на кућну адресу почели да пристижу откази, које је менаџмент фирме послао пре него што је дошло до договора.

Штрајк је почео у четвртак, дан након што је радницима исплаћена зарада за април, која је, како тврде, била умањена за 5.000 динара. Радници су обуставили рад, а у понедељак их је на капији фабрике дочекао списак на ком су били сви они који нису желели да потпишу да ће почети да раде.

Италијански Фалк ист је у приватизацији купио књажевачку Леду 2004. године. Пре осам година ова компанија била је проглашена за најбољег извозника у Србији.

Пауновић: Општина нема могућност да реагује

Општинска власт нема могућности да у овом случају реагује на било који начин, с обзиром на то да је приватизација окончана. Али, у органима Српске фабрике стакла налазе се људи који тврде да имају одличне везе у Влади, тако да сам убеђен да ће они успети да предузму све мере како би спасили фабрику - каже за Данас председник параћинске општине Саша Пауновић.

Извор: Данас, М. Н. Стевановић - Љ. Буквић

M. N. Stevanović - Lj. Bukvić
M. N. Stevanović - Lj. Bukvić



PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.450.743 посета
Тренутно на сајту: 495 посетилац(a)