Данас су свете мученице Љубав, Вера и Нада: Сви који имају женску децу, морају да ураде важну ствар 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Данас су свете мученице Љубав, Вера и Нада: Сви који имају женску децу, морају да ураде важну ствар
Trenutno na sajtu: 429       |       Podeli:
30.09.2019 | 0 коментар(а)



Верници српске православне цркве данас славе Љубав, Веру и Наду, тачније свете мученице којима је мајка Софија (мудрост) дала ова имена

по узору на врлине које је проповедао Исус Христ.

Празник Вере, Љубави и Наде (црквенословенски Вера, Надежда и Љубљи; грчки Пистис, Елпис, анд Агапе; латински Фидес, Спес ет Царитас) у Српској правславној цркви се обележава 17. септембра по старојулијанском календару (30. септембра по грегоријанском и новојулијанском) и није "црвено слово."

Све једну по једну мучителј мучаше лјутим мукама, најпре Веру, па Наду, па Љубав. Тукоше их, секоше, бацаше у огањ и у врелу смолу, и најзад једну за другом мачем посекоше. Мртва тела својих кћери узе Софија однесе ван града и тамо чесно сахрани. И оста на гробу њиховом три дана и три ноћи молећи се Богу, и у томе предаде дух свој Богу хитајући у рајска населја, где је блажене душе њених славних кћери чекаху.

Мајка је узела њихова тела и сахранила их ван града. Након три дана и три ноћи молитви на њиховом гробу и сама је умрла 137. године.

Православни хришћани верују да се на тај дан треба уздржати од злих мисли и посветити се љубави према ближњем.

Данашњи празник нарочито је посвећен мајкама и ћеркама, а стари обичај каже да би данас свака мајка требало да купи неку ситницу ћерки, и још важније, да што више времена проведе са њом и покаже јој своју љубав. То је, уосталом, и највећи од свих поклона.

У српском народу сматра да се на данашњи дан треба посебно уздржати од злих мисли и дела и посветити се љубави према ближњем и према Богу (у том смислу је овде значање Љубави као највишег односа са Богом).

ГЗС / Ало.рс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.298.047 посета
Тренутно на сајту: 428 посетилац(a)