Симфонијски оркестар РТС – а свира у Гучи 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Симфонијски оркестар РТС – а свира у Гучи
Trenutno na sajtu: 503       |       Podeli:
08.07.2021 | 0 коментар(а)



Гуча – Једна народњачка вели - „Ко је ноћи провео у Гучи, могао је свашта да научи” -

а тек ће се сви ове године додатно образовати у музичком смислу. Заказан је 60. Сабор трубача (13 – 15 август 2021) лани закочен због короне, окупиће све најбоље трубаче које Србија има а као важне госте Симфонијски оркестар РТС – а и, дабоме, Горана Бреговића, који је у Гучи нека врста домаће појаве, врхунске разуме се, преноси Политика у штампаном издању.

Славни дани Гуче: смотра свих учесника на једном од недавних сабора, Фото: Г. Оташевић

„Програм 60. Сабора биће познат следеће седмице, али смо део припрема већ завршили. Све са основном замишљу да Сабор, као некад, траје три дана, са садржајима посвећеним народном стваралаштву, обичајима и музици нашег поднебља, да се врати свом почетку, коренима”, каже за „Политику” Миливоје Доловић, председник општине Лучани.

Овде се саставља слика новог, највећег народног сабора у Србији током којег је од 1961. кроз брдовито село у Драгачеву, које има тек нешто више од хиљаду душа, прошло чак 16 милиона гостију, намерника и страних луталица разне природе. Обичај је, овде, да се крене од петка..

„Тада ће, прве вечери, свирати Дејан Петровић из Дубоког и његов „Биг бенд”, затим следи концерт свих трубачких оркестара који ће се такмичити на овогодишњем сабору”, каже Доловић.

Другог дана, у суботу, поред традиционалних старе драгачевске свадбе и јуначког вишебоја, уследиће концерт Симфонијског оркестра
РТС – а. Ову дуговеку симфонију, основану још 1937. под окриљем тадашњег Радио Београда, данас води Бојан Суђић. Све секције биће поређане на главној саборској позорници, и ето прилике да се свако обрадују неком дуру или молу у извођењу најбољих музичара које Србија има.

Кад они оду са сцене на та места стићи ће трубачке легенде, Дејан Лазаревић из Пожеге, па Бобан Марковић из Владичиног Хана који је својом свирком обележио и Гучу и трубу и себе. Као један од најбољих српских трубача свих времена.

Недеља, трећи дан 60. Сабора, враћа се себи. Као некад, годинама, на саборишту поред Бјелице, у 15 сати такмичиће се српски трубачи за звање најбољег на 60. Сабору, иза њих свираће оркестар Дејана Јевђића из Расне код Пожеге, а завршница Сабора припада Горану Бреговићу и његовом оркестру, који су овде нека врста домаће појаве, врхунске разуме се.

Како ће све то да тече у ововременом, климавом здравственом свету којем припадамо и ми. Због короне?

„Обезбеђење ће да буде јаче него раније, очекујемо да нам кризни штаб наше државе саопшти услове о средствима за дезинфекцију и барикадама и условима које странци морају испунити да би дошли на сабор, у трубачку престоницу света. Могу да најавим да ће догађаје са три саборска дана преносити Радио телевизија Србије”, казао је Миливоје Доловић, иначе и председник 60. Сабора, за наш лист.

 


ГЗС/ Политика, Г. Оташевић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sabor guca 60.

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.170.210 посета
Тренутно на сајту: 503 посетилац(a)