Европско удружење менаџера: „Ауто Чачак” најкомпанија, Костић најменаџер југоисточне и средње Европе 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Европско удружење менаџера: „Ауто Чачак” најкомпанија, Костић најменаџер југоисточне и средње Европе
Trenutno na sajtu: 729       |       Podeli:
11.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Миленко Костић, власник и председник компаније „Ауто Чачак” добио је престижну награду „Најменаџер и најкомпанија 2019”

која му је додељена у Сарајеву. Ово изузетно признање додељује Европско удружење менаџера, односно Дирекција за избор најменаџера БиХ, југоисточне и средње Европе по избору Независне агенције, Европског удружења менаџера и часописа „Euromanager”. То је „Награда за животно дело” за врхунске стваралачке домете, сјајне менаџерске резултате, сталне инвестије у нове пројекте и изузетно успешно вођење и развој бизниса без граница - светски лидер у бизнису.
Костић се захвалио свима који су учествовали у додељивању награде која га је, каже, изненадила.

„Када сам пре једног месеца позван нисам се надао да ћу ја бити тај који ће добити награду. То је веома велика ствар за мене, за овај крај и за Србију, за компанију, за моју породицу. Ја ово сам не би могао, захвалан сам свим својим радницима на подршци и на раду, па смо тако и стигли довде. Ова награда се додељује 40 година, а из 12 земаља су људи гласали за мене и зато смо поносни. Због обавеза које сам имао у Мадриду око `Ивека` нисам био у могућности да лично примим награду већ су то урадила моја деца. Полако их уводим у посао, иако троје студирају стално су ангажовани у фирми. Не би требало да се плашим да посао после мене неће ићи као и за моје време” - казао је Костић.

„Ауто Чачак” послује и у Црној Гори већ деценијама и то веома успешно.
„Велика је ствар имати пријатеље из бизниса који лепо говоре о вама и ван ових граница. Без обзира на моје године ја желим да докажем да још тога могу да урадим и постигнем. Сваке године улажемо у инвестиције и проширујемо мрежу, онолико колико нам дозвољава буџет, а тренутно то су фарбарско - лимарске радионице” - рекао је Костић.

Он додаје да у Чачку постоји једно одлично удружење привредника где се сви узајамно помажу и, како каже, ту су једни за друге и у добру и у злу.
„Све што радим и стварам и ван Чачка ја ангажујем чачанску привреду” - истиче он.
Компаније које су део „Ауто Чачка” се такође развијају. Пре годину и по постали су генерални заступници за „Ивеко” камионе и већ су подигли продају и постпродају за 100 одсто.
„Тиме смо осветлали образ људима који су нам указали поверење. Такође, УТП `Морава` сваке године се труди да уради нешто ново и да реновира неки објекат. Ове године то је хотел `Морава` где ће бити 200 лежајева са спа центром. Реално, за једно две године ће сви садржаји бити комплетирани” - нагласио је Костић.

Компанија „Ауто Чачак”

Пријатељ са председником Чешке Републике

Костић је добитник Децембарске награде Чачка за 2018. годину, а пословање његових предузећа посебна је прича. Она никад нису била у блокади, ниједна његова приватизација није завршена неуспехом и док многи новац зарађен у Србији пласирају на разне стране, он добит своје компаније пласира у домаће инвестиције. „Ауто Чачак” у својим огранцима у Србији – Чачак – Београд - Нови Сад – Ниш – запошљава 800 радника који месечно, у просеку, зарађују 500 евра нето.
Ево и подсећања на почетке „Ауто Чачка”...

Миленко Костић је 7. маја 1996. године потписао пробни уговор са чешком „Шкодом” за увоз и продају аутомобила те компаније на подручју Савезне Републике Југославије, тада оковане санкцијама и притиснуте невољама сваке врсте. Уговор је био са тешким условом: ако за наредних 180 дана прода 500 „шкода”, остаће у послу.
Први шлепер дочекао је испред управе предузећа у Коњевићима код Чачка и то са трубачима, баш због тога што је доба било тешко. И до краја те године продао хиљаду аутомобила.

Обдарен нарочитим смислом за посао, понетим из завичајног Драгачева, пре пет година доживео је част коју никад неће заборавити.
Председник Чешке Републике, Милош Земан, који је априла 2014. допутовао у званичну посету Србији, право са аеродрома дошао је у салон „Ауто Чачка” на Новом Београду. Костић и Земан спријатељили су се пре тога, и једном приликом чешки председник примио је Чачанина у свом кабинету и послужио га чешком ракијом.
Костић је још као дечак од 12 година почео да тргује кречом, сам водећи воловску запрегу из родне Котраже у Драгачеву до 30 километара удаљеног Чачка. Затим је надничио у бродоградилишту на Корчули и чачанском предузећу „Сима Сарага”, као радник. Од 1983. био је заступник „Пансировине” на плацу у Коњевићима, где је почетком 1991. основао „Ауто Чачак”. Недавно је, рецимо, чачанској Болници поклонио апарат за лапараскопију, вредан 11,5 милиона динара. Пре тога, одлучио је да га оперишу чачански лекари, иако је могао да бира болницу у Лондону или Бриселу, а овде се разочарао кад је видео са чим доктори раде. У болници су му казали да нови апарат кошта од 5,5 до 12 милиона динара а он, излазећи са одељења, узвратио да купе најскупљи и пошаљу му фактуру.

„Ауто Чачак” и све што је до сада створио нису дошли случајно јер је вредно радио. Али, не може се без божије воље и помоћи, уме да каже Костић.
Због тога је саградио две цркве у завичају својих родитеља, Котражи и Ртима, на очевини и мајчевини, а обе су, у доба своје владавине, порушили Турци.
Из дана кад је довршавао богомољу Св. Пантелејмона (обележава се 9. августа) у Котражи, потиче и једна истинита анегдота. Градитељи, и месни поп са њима, сматрали су, пошто је доброчинитељ човек имућан и на гласу, да би требало да одвоји још нешто пара и постави громобран на куполу. Али, Костић се, са истанчаним осећајем за улагање новца, лако одбранио од додатног трошка, одговоривши им:
- Неће, ваљда, Бог да гађа у своју кућу.

Миленко Костић је прошлог 15. децембра навршио 65 година живота.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.062.750 посета
Тренутно на сајту: 729 посетилац(a)