Да ли ће бити михољског лета? 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Да ли ће бити михољског лета?
Trenutno na sajtu: 568       |       Podeli:
19.09.2021 | 0 коментар(а)



Климатолог са Института за метеорологију, проф. Владимир Ђурђевић, наводи за РТС да ће бити михољског лета јер се очекује
Фото: ГЗС, илустрација

да ће крај септембра и почетак октобра бити топлији од просека, са температуром од 25 до 30 степени.

Владимир Ђурђевић је, навео да ће у наредном периоду над Србијом бити облака који ће понегде условљавати краткотрајну кишу, а у појединим деловима земље су, како каже, могући и пљускови праћени грмљавином. 

"Следећа недеља ће бити релативно хладна, помало ће бити и кише, али последња недеља септембра и почетак октобра по ономе што сада имамо од материјала и прогноза, видимо да ће температуре можда опет бити врло близу 30 степени – кретаће се од 25 до 30 степени", наводиЂурђевић.

Наводи да смо имали једно од најтоплијих лета са јако високим температурама и то је, како каже, последица изузетно израженог топлотног таласа који је захватио централно и источно Средоземље.

Објашњава да су истраживања показала да се број изузетно топлих дана са температурама и до 50 степени у последњој деценији у свету удвостручио – пре три деценије имали смо 13 изузетно топлих дана, а сада 26, па је, како каже, температурни стрес на организам био изузетно велик.

"У суптропским и тропскимобластима те температуре које су знатно изнад 40 степени су изузетно опасне зато што у неповољној комбинацији са влагом ваздуха могу да произведу временске услове у којима је малтене људском телу немогуће да функционише на неки нормалан начин и ту врсту топлотних таласа ми у климатологији називамо – смртоносним топлотним талсима јер је смртност у популацији далеко већа од очекиване", објашњава Ђурђевић.

Ако не успемо да скренемо са те експоненцијалне криве, истичеЂурђевић, број таквих дана у тим областима биће већи од 240 и тај простор ће бити ненастањив за људе.

"Таквих дана је у претходним деценијама било десетак, комбинација ваздуха и температуре је била таква да је тај температурни стрес на наш организам био изузетно велики. До краја века, ако не успемо да скренемо са те експоненцијалне криве, број таквих дана у тим областима ће бити већи од 240, тако да ће тај простор већи део године бити ненастањив", закључио је Ђурђевић

ГЗС/ РТС



PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Miholjsko leto vreme

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.143.864 посета
Тренутно на сајту: 568 посетилац(a)