Културни живот града на Морави богатији за фестивал краткометражног филма „КАМЕО” 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Културни живот града на Морави богатији за фестивал краткометражног филма „КАМЕО”
Trenutno na sajtu: 432       |       Podeli:
03.08.2022 | 1 коментар(а)



Чачак - Филм је био један од сегмената културе који није био заступљен у културном животу Чачка.

Од сада ће и тај део бити задовољен јер ће љубитељи „седме уметности” имати прилику да 11. и 12. августа уживају у првом фестивал краткометражног филма „Камео”, који ће се одржати у Великој сали чачанског Дома културе.

„На идеју да оснујемо фестивал кратког филма КАМЕО управо у нашем граду, дошли смо крајем прошле године. Катарина Бугарин, Никола Николић и Никола Топаловић и ја, схватили смо значај децентрализације специфичне културе кратког филма. Отуда смо месецима размишљали о идеји и програму фестивала, да бисмо дошли до изузетно важне речи којом желимо да га обојимо: слобода”, рекла је Софија Димитријевић, једна од аутора фестивала, додајући да је на конкурс стигло седамдесетак филмова, играног, експерименталног, анимираног и документарног карактера, од којих су аутори фестивала селектовали 21 филм, које ће публика моћи да погледа 11. и 12. августа у Великој сали чачанског Дома културе.

Како сами аутори истичу, крајњи циљ филмског фестивала „КАМЕО” је ширење филмске културе међу младима у Чачку, а надају се да ће године које долазе донети кратком филму препознатљивост и видљивост у нашем граду.

„Размишљала сам о Чачку као граду великог културног потенцијала, талентованих људи и твораца идеја. Томе сведоче и бројни писци и уметници који годинама уназад досежу до европских центара и своја дела деле са светом. Пошто култура почиње да бива део нас од најранијих дана, тиме је њено постојање у нашем одрастању круцијално”, рекла је Софија.

Гости првог фестивала кратког филма Камео биће редитељка Маја Новаковић и редитељ Марко Грба Синг, који ће оба дана фестивала одржати мастерклас, на којима ће чачанска публика имати прилику да гледа њихове награђиване филмове „А сад се спушта вече” и „Рампарт”.

„С обзиром на то да је кратки метар занимљива и широко распрострањена европска форма о којој се много не зна у мањим местима, било нам је важно да доведемо светски афирмисане ауторе који ће нам из прве руке о томе говорити”, истакла је Софија.

Програм:

Први фестивал краткометражног филма КАМЕО, Фото: Промо

Први дан фестивала КАМЕО, четвртак, 11. август:

Са почетком у 18 часова, публици ће се представити редитељка Маја Новаковић, гост фестивала са својим филмом „А сад се спушта вече”, који говори о двема старијим женама које живе изоловано на брдима источне Босне. Филм је до сада представљен на више од стотину филмских фестивала света, а на фестивалу у Северној Каролини освојио је награду жирија за најбољи кратки филм и тиме се директно укључио у квалификације за номаницају за Оскара.

Филмови који ће бити приказани првог дана фестивала: „Прва улога” (Стеван Војводић), „Успомена из Сокобање” (Душана ПОповића), „Кора Поморадзе” (Исидора Вулић), „Сан” (Тамара Броћић), „Плићак” (Јована Лазин), „Леснy Дуцх” (Огњен Тадић), „Мантре” (Марко Петровић), „Разгледнице мојој мајци” (Маја Јанковић), „Ајмо сајфер” (Људмила Коробова), „Жута параноја” (Предраг Мунишић).


Други дан фестивала КАМЕО, петак, 12. август:


Пре приказивања пријављењих филмова, на платну ће се, у 17.30 часова наћи филм „Рампарт, редитеља Марка Грбе СИнга, такође госта фестивала. Овај филм, који сведочи о „сећањима на ноћне море испреплетане са успоменама из детињства”, освојио је награду „Најбољи дебитант” на Докуфесту у Призрену и Гранд Приx фестивала Кино Павасарис.


Филмови који ће бити приказани другог дана фестивала: „Дарлинг?” (Данило Петровић и Маша Ђорђевић), „У шифоњеру” (Тамара Броћић), „Белези” (Адем Броћић), „Лет`с цалл а даy” (Мирослав Илић и Марија Грушкова), „Несврстана” (Милица Ракић), „Прокоп” (Данило Станимировић), „Благи” (Јован Илић), „Штакори” (Миља Ковач), „Глигорићева Мар Дел Плата: краљева индијска варијанта” (Огњен Ракчевић), „Радни процес” (Мирко Пантелић), „Параметар за дубину дисања” (Ана Шамара).


Након пројекција публика ће оба дана од 21:30 имати прилику да разговара са ауторима филмова, гостима Фестивала, где ће моћи да сазна све о креирању и настанку једног кратког филма.


Пратећи програм фестивала биће ВР биоскоп у галерији „Рисим”, где ће посетиоци оба дана од 10.00 до 20.00 часова имати прилику да испробају специфичну ВР технику гледања филма.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK FILM FILMSKI FESTIVAL KRATKOMETRAZNI FILM KAMEO NIKOLA TOPALOVIC DOM KULTURE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Bravo

    Jedva čekam!!!



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.425.910 посета
    Тренутно на сајту: 433 посетилац(a)