Стижу нови еври, старе новчанице у оптицају и после маја 2019. 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Стижу нови еври, старе новчанице у оптицају и после маја 2019.
Trenutno na sajtu: 604       |       Podeli:
25.09.2018 | 0 коментар(а)



Старе новчанице од 100 и 200 евра остају у оптицају и након маја 2019, када стартују нове новчанице

које је недавно представила Европска централна банка.

У Народној банци Србије су за Блиц рекли да нема потребе да се новчанице евра прве серије мијењају за новчанице нове серије, односно да ће све старе новцаниче остати у оптицају без временског ограничења.

ЕЦБ ће нове новчанице пустити у промет 28. маја 2019. године, а у НБС напомињу да старе никако неће тиме пропасти нити ће изгубити вриједност због увођења нових.

Кад је ријеч о увођењу нових новчаница, кажу да ће највећи посао бити прилагођавање банкомата, с обзиром да су донекле промијењене диманзије новчаница од 100 и 200 евра - смањена је висина новчаница које су сада изједначене с онима од 50 евра.

На новчаницама су побољшане безбједносне карактеристике, пише Блиц, а то значи да је отежано фалсификовање.

У НБС још објашњавају да су новчанице од 100 и 200 евра посљедње у низу које чине серију "Европа", јер су већ у оптицају оне од пет, 10, 20 и 50 евра, док се нова новчаница од 500 евра неће штампати.

Све новчанице нове серије имају унапријеђени дизајн и елементе заштите у односу на новчанице прве, "А" серије, које ће и даље бити паралелно у оптицају, без временског ограничења њихове важности, наводе у НБС, а преноси Блиц.

ГЗС/Блиц

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.216.691 посета
Тренутно на сајту: 605 посетилац(a)