ХПВ вакцина безбедна и ефикасна 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
ХПВ вакцина безбедна и ефикасна
Trenutno na sajtu: 422       |       Podeli:
13.06.2022 | 0 коментар(а)



Ефикасност ХПВ вакцине, која спречава рак грлића материце, је 90 одсто када се она да пре контакта са вирусом, па се због тога препоручује
ХПВ вакцина безбедна и ефикасна, Фото: ГЗС

деци између 11. и 14. године живота, рекао је за К1 проф. др Радан Стојановић, клинички фармаколог и професор медицинског факултета.
Стојановић каже да су различити начини давања у односу на узраст у којем се деца вакцинишу, па се тако ово цепиво даје у две дозе деци од 9 до 14 година, код особа узраста од 14 до 19 година даје се у три дозе, док поједини стручњаци препоручују да се даје чак и до 26. године.

"Има смисла давати вакцину и након првог сексуалног односа", рекао је Уранку К1 телевизије др Стојановић.

Деветовалентна ХПВ вакцина стигла је у Србију и њоме ће о трошку државе моћи да се вакцинишу дечаци и девојчице од девет до 19 година.

"Код оба пола могу се јавити карцином грла и ануса. Вакцина се даје пре првог сексуалног контакта и њена ефикасност је 90 одсто када се да пре контакта са вирусом. Најчешће се вакцинишу деца између 11 и 14 године и вакцина врло брзо испољава своју ефикасност, каазе Стојановић.

Он објашњава да су различити начини давања у односу на узраст у којем се дају, па се тако вакцина даје у две дозе деци узраста од девет до 14 година.

"Друга доза даје се након шест или 12 месеци. Код деце од 14 до 19 година, даје се у три дозе. Има смисла давати вакцину и након првог сексуалног односа - каже доктор.

Од рака грлића материце у Србији сваке године оболи више од 1.300 жена, а овај канцер сваког дана однесе најмање један живот. Србија је друга у Европи по смртности од рака грлића материце.

"Постоји више од 100 типова хуманог папилома вируса и немају сви исти потенцијал да угрозе наше здравље. Неки изазивају само бенигне промене на кожи као што су брадавице, док онкогени типови вируса наше нормалне ћелије могу претворити у малигне - казао је др Стојановић и додао:

"Постоје два пута након заражавања - да дође до спонтаног излечења за око годину дана захваљујући јаком имуном систему, а други пут је тежи и опасан, а то је добијање хроничне дуготрајне инфекције условљене онкогеним вирусима које воде ка малигнитету.

Професор Стојановић каже да се код жена најчешће јавља карцином грлића материце, а код мушкараца канцер пениса.

"Такође, код оба пола могу се јавити карцином грла и ануса, рекао је Стојановић и објаснио зашто је ХПВ вакцина деветовалентна.

"То значи да садржи делове вируса девет типова ХПВ вируса, а тих девет типова су управо они који могу изазвати промене које се могу развити у карцином. Наравно да вакцином не можемо добити болест, већ и ХПВ вакцина ради као и све друге - побуђује функционисање имуног система, стварају се антитела и припремамо организам да приликом контакта са вирусом спречи заражавање", каже професор.

Он је додао да ову вакцину одавно већ примају и дечаци и девојчице, јер и једни и други могу да се заразе и да буду преносиоци, као и да су девојчице рањивија група и да су оне приоритет приликом вакцинације.

Стојановић упозорава да је карцином грлића материце смртоносно обољење.

"Уколико се рано открије, реч је о апсолутно лако излечивом канцеру, али ако се открије у каснијој фази смртност је велика. Превенција обухвата и вакцинацију и редовне скрининг прегледе", рекао је доктор.

Он каже да ефикасност вакцине показују подаци из Аустралије и САД у којима је висок проценат вакцинације ХПВ вакцином. У Аустралији је за десет година заражавање смањено за 88 до 89 одсто, а у САД за 90 одсто, док је за 45 одсто мања појава карцинома грлића материце.

Професор Радан Стојановић је објаснио да је и ова вакцина прошла ригорозне контроле.

"Најпре на животињама па у клиничким испитивањима у којима је учествовало неколико десетина хиљада дечака и девојчица, па потом и у клиничкој примени саме вакцине у реалном животу. Када се сви подаци сумирају резултати су такви да је безбедносни профил ХПВ вакцине прихватљив, а нежељена дејства су ретка по учесталости и нису озбиљна и тешка", каже Стојановић.

Он објашњава да су најчешће реакције после примене вакцине: бол на месту примене, оток, црвенило, понекад пораст телесне температуре, рекао је професор и додао бити потпуно здрав да би се примила ова, као и било која друга вакцина, а да се дан-два након вакцинације не треба излагати великим физичким напорима.

"Моја препорука је апсолутно да се деца вакцинишу овом вакцином, каже др Стојановић.

Говорећи о антиваксерима рекао да они постоје одавно, али да је њихов утицај прастао захваљујући друштвеним мрежама.

"Живимо у 21. веку и неке ствари су апсолутно доказане, као што је то да захваљујући вакцинама ми више немамо одређене болести попут великог кашља, вариоле или тетануса. Нема ниједног доказа који би упућивао на тврдње да ХПВ вакцина изазива стерилитет или рак, то нема везе са реалношћу, закључио је доктор.

Он је додао да су антиваксери друштвени феномен којим би требало да се баве социолози, психолози и психијатри.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.487.487 посета
Тренутно на сајту: 423 посетилац(a)