Српска шајкача и моравац раме уз раме са сомбрером 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Српска шајкача и моравац раме уз раме са сомбрером
Trenutno na sajtu: 386       |       Podeli:
24.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Несвакадишњи призор могли су видети грађани Чачка, јер у град на Морави стигли су гости из читавог света!
Несвакидашња слика у Чачку, фото: РИНА

Међународни фестивал фолклора “Етно фест” окупио је ове године Индонежане, Мексиканце, Русе, Шпанце…

Венди Гонзалес, двадесетогодишња Мексиканка, са својим колегиницама из ансамбла прошетала је централним градским улицама, а сви погледи су били упрти управо у њих. Веселе боје на њиховим народним ношњама, дуге плетенице и блистав, искрен осмех привукли су Чачане да се сликају са њима.

„Први пут смо у Србији и феноменално се осећамо иако смо на хиљаде километара удаљени од куће. Играјући фолклор упознајемо људе са нашом културом и обичајима и сурећемо се са другим традицијама, што је незаборавно искуство нарочито за нас младе”, рекла је одушевљена Венди.

Веселе Мексиканке одушевиле Чачане

Ништа мање пажње нису изазвали ни латино момци са својим сомбреро шеширима, Хесус Гарсија каже да се у Мексику и те како поштују традиција и стари обичаји и то нарочито у руралним срединама.

„Са задовољством и другари и ја наступамо са фолклорном групом. Често се дешава да на приватним забавама и окупљањима играмо ове традиционалне игре, јер не желимо да напустимо наше корене. У сваком плесу садржан је тај љубавни моменат између девојке и момка”, прича Хесус.

Од своје традиције не беже ни Индонежани, који су из ове далеке азијске земље са собом понели и јединствени шешир који је симбол племена Борнео.

Веселе Мексиканке одушевиле Чачане

„Људи нас овде чудно гледају и тако је свуда у Европи, јер носимо ове специфичне капе које представљају нашу традицију и културу, а везане су за племе, а најзанимљивије је то што се на шеширу налази перје дужине од скоро метар, које припада нашој локалној птици”, рекла је Марија Потри из Индонезије.

Кад су већ стигли ови егзотични гости, фестивал нису пропустили ни наши пријатељи Руси.

„Нисмо никад били у Србији, али осећа се та нека приврженост и сличност наше две земље. Знам да ви овде имате ужичко коло, а ми такође правимо сличне кореографије и код нас се то изворно назива “харавот”, рекао је Станислав Киријан из Сибира.

Руси имају игру сличну ужичком колу у својој кореографији

На бини на Градском тргу цело вече смењивали су се звуци са различитих меридијана, гледаоци су били одушевљени, јер је ретко ко имао додира да се уживо сретне са овим далеким културама, али Никола Кузмановић из домаћинског КУД “Дуле Милосављевић Желе” из Чачка ипак је имао поруку.

„Све су ове ношње прелепе, фациниран сам, али ову нашу шајкачу ништа не може да замени”, рекао је искрено овај дечак.

Четврти међународни фестивал фолклора “Етно фест” одржан је под заставама УНЕСКА и организације ЦИОФ што га чини једним од четири фестивала у Србији, који се одиграва под њиховим окриљем.

Фолклорне групе прошетале главним градским улицама

„Поносан сам што је оваква слика вечерас послата из Чачка у Европу, али и у свет. Никад богатије културно лето нисмо имали и наставићемо у том правцу. Наша очекивања су испуњена, јер је пун градски трг доказао да радимо праву ствар”, изјавио је Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације у Чачку.

Следећи “Етно фест” биће одржан од 02. до 06. августа 2020. године, а већ је у најави да ће стићи гости из Koлумбије, Еквадора и Кине.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.162.006 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)