Воћари у Шумадији жељно очекују падавине 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Воћари у Шумадији жељно очекују падавине
Trenutno na sajtu: 353       |       Podeli:
07.02.2020 | 0 коментар(а)



Топола - У Шумадији воћари жељно очекују озбиљније падавине, јер је у наредном периоду неопходна акумулација

влаге за вегетацију биљака. Када су у питању температурна колебања најугроженија је кајсија док у периоду пролећних мразева може доћи и до измрзавања јабуке иако је она као воћна врста најотпорнија.

Верко Качаревић по занимању заштитар у селу Винча код Тополе има 7 хектара засада под јабуком, кајсијом, шљивом и вишњом. Како сам каже ових дана обавља се резидба у воћњацима када то временски услови дозвољавају, праве се пресеци на биљкама и треба бити на опрезу, јер се стварају отворена места за улаз многих фитопатогених гљива и бактерија.
"Температурни услови утичу на то да биљку стављају у стресну ситуацију јер смо имали до скоро температуру плус 19 и 20 степени а сада је отишла у минус тако да је за препоруку да се после резидбе обављају третмани, посебно код јабуке у засадима где постоји присуство фитопатогене гљиве нектрије, да се обави третман комбинацијом препарата на бази бакра и тиофанат метила. Такође код коштичавих воћних врста посебно код кајсије која је већ повукла сокове и која код раних сорти посебно ауроре и осталих имамо ситуацију да су пупољци већ напупели и треба обавити третман са бакарним препаратима јер знамо добро да код кајсије долази до појаве апоплексије", рекао је Верко Качаревић,воћар и заштитар.
Воћари у Шумадији жељно очекују падавине јер период озбиљне суше траје већ шест месеци. Потребне су озбиљне падавине било да су у виду снега или кише јер је неопходно да се акумулира влага за наредну вегетацију.

"Тренутно је најугроженија кајсија која најраније и креће и велика је вероватноћа да у том најосетљивијем периоду цветања и прецветавања може бити тих позних пролећних мразева који могу скинути род али поучени искуством већ у претходних пет година дешава се да тих пролећних мразева буде и све до краја априла месеца када је и јабука, која је и најотпорнија воћна врста на измрзавање, трпела штете од измрзавања па чак на одређеним теренима и прошле године па је за очекивати и да ове године буде таква ситуација и да буде одређених штета од позних пролећних мразева", изјавио је Верко Качаревић.
За разлику од воћњака температурна колебања немају већег утицаја на засаде винове лозе. Резидба винограда на већим површинама и у старијим засадима где се налазе отпорније сорте је почела.
"Просечна дневна температура треба да буде већи број дана него што је била за протекли викенд да би винова лоза кренула пре свега у фено фазу сузења а тек касније креће у фено фазу пораста младих ластара тако да температурна колебања која су била претходних пет или десет дана и која се најављују у наредном периоду ако се не задрже већи број дана неће имати већег утицаја на стање винове лозе. Ове зиме јесмо имали јако ниске температуре међутим те ниске температуре нису биле у том интензитету да могу да оштете родна окца на виновој лози тако да не бисмо требали барем за сада да имамо никаква оштећења у виноградима", изјавио је Данко Петровић, саветодавац за воћарство и виноградарство.
Ако се и у пролећном периоду настави суша и ако не буде озбиљнијих падавина може да се деси и да дође до смањеног квалитета плодова који ће остати ситнији и неће моћи да иду за прву класу. Такође сушни период утиче и на број родних пупољака тако да може доћи и до умањеног рода појединих воћних врста.

 

ГЗС / РТВ
 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vocari topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.517.322 посета
Тренутно на сајту: 354 посетилац(a)