Црта: Изборе у Лучанима обележиле неправилности и притисци 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Црта: Изборе у Лучанима обележиле неправилности и притисци
Trenutno na sajtu: 382       |       Podeli:
17.12.2018 | 0 коментар(а)



Квалитет изборног процеса у Лучанима је био веома лош, док атмосфера изборног дана није била у складу са стандардима за слободне и фер изборе
Фото: РИНА

јер су забележени притисци на бираче, посматраче и чланове бирачких одбора, оценила је ЦРТА посматрачка мисија.

"У околностима где се на локалним изборима води функционерска кампања, врше притисци на бираче и бележе бројне неправилности, није омогућено изражавање слободне воље грађана", изјавио је шеф те мисије Раша Недељков.

На локалним изборима у Лучанима гласало је укупно 11.738 бирача, односно 71 одсто грађана уписаних у бирачки списак, што је рекордна излазност на локалним изборима у овој општини од 2004. године, саопштила је ЦРТА.

Листа Александар Вучић - Зато што волимо Лучане и Драгачево је освојила 66,9 одсто гласова односно 27 мандата, затим следи коалиција Савез за Србију - Савез за Драгачево - Милан Радичевић са 9,7 одсто или 4 мандата, Група грађана "Један тим" - Ивица Вукићевић са 7 одсто гласова што ће им донети 2 мандата и Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије (СПС) - Боља Србија (БС) са 5,7 одсто односно 2 мандата.

Цензус нису прешле листе Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Јединствена Србија - Драган Марковић Палма, Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка и Милан Кркобабић - Партија уједињених пензионера Србије.

"Када је реч о квалитету процеса гласања током изборног дана, веће неправилности забележене су на 12 од укупно 43 бирачка места. У питању су неправилности као што су гласање без личних исправа, кршење тајности гласања, некоришћење невидљивог спреја и УВ лампе, као и случајеви вођења паралелних евиденција гласача на бирачким местима", наводи ЦРТА.

Додаје се да су на још 11 бирачких места примећене мање неправилности, као што су неправилно уређена бирачка места, промотивни материјали изборних листа у кругу мањем од 50 метара и употреба мобилних телефона на бирачким местима.

Такође, мобилни тимови ЦРТА посматрачке мисије, који су пратили атмосферу и дешавања ван бирачких места, у току дана су приметили више од 200 аутомобила са регистарским таблицима из других места (Панчево, Нови Сад, Вршац, Београд, Косовска Митровица) као и возила без регистарских таблица. Возила су кружила по Драгачеву, задржавала се у близини скоро свих бирачких места а неидентификоване особе из возила комуницирале су са бирачима и члановима бирачких одбора.

Забележени су и притисци на посматраче ЦРТЕ. Приликом обиласка бирачког места Граб, мобилном тиму исечене су гуме на аутомобилу и непозната лица спречила су акредитованим посматрачима приступ бирачком месту.

"Издвајамо и случај у Котражи где су неидентификована лица испред бирачког места легитимисала бираче, док су на два бирачка места посматрачи ЦРТЕ били изложени вербалним нападима од стране чланова бирачких одбора", наводи се у саопштењу.

ГЗС / Н 1




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


crta izbori lucani

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.115.880 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)