Позоришна представа „Архангелов војник” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Позоришна представа „Архангелов војник”
Trenutno na sajtu: 534       |       Podeli:
10.02.2020 | 0 коментар(а)



Златибор - Позоришна представа „Архангелов војник” биће одржана у суботу 15. фебруара са почетком у 20.00 часова

часова у Културном центру на Златибору.

Ова представа  се бави најодликованијим, али и најхрабријим војником Великог рата. Комад се бави животном причом (најмлађег мајора у историји ратовања) Михаила Маџаревића. Одликован са три Карађорђеве звезде, сребрноммедаљом за храброст, златном медаљом за храброст, Албанском споменицом, орденом Легије части и Британским ратним крстом.

Неправедно је заборављен у српској историји. Његови ратни подвизи, јунаштво и неустрашивост упамћени су од стране његових надређених и његових сабораца, али одлука о напуштању Краљеве војске, на коју је био приморан, штитећи част српског официра у новонасталој држави, након завршетка рата, одредила је његово потоње животно страдалништво.

Маџаревић је отишао превремено у пензију са чином мајора и неко време је радио у Чукаричкој шећерани, носећи џакове, не би ли успео да прехрани своју породицу.  Када је 1941. године одбио Недићев предлог да постане командир жандармерије, послат је у немачки концентрациони логор,који је , након четири године, преживео. Схвативши да не може да севрати у Југославију под новом влашћу, одлази у Чикаго и тамо умире 20.фебруара 1965.године, након двадесет и четири године изгнанства безконтакта са својом породицом.Сахрањен је у Либертивилу.

Комад „Архангелов војник”  се бави последњим минутом његовог живота и сусретом са сопстевим алтерегом, сусретом са својом савешћу коју подстиче сам Архангел Михаило, вођа телесних и бестелесних сила , Архангел који невидљиво и без најаве долази по свог небеског војника. Текст ове дуодраме написао је Момчило С. Трифуновић.

У предстви играју Александар Лазић и Предраг Васић. Композитор је Новак Ашковић, дизајнер костима Кристина Савић, а за сценографско решење заслужна је трупа „Гамајун".

Цена улазнице је 300,00 динара, продаја карата на билетарници пред почетак представе и на инфо - ценру Туристичке организације Златибор.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


predstava arhangelov vojnik zlatibor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.228.919 посета
Тренутно на сајту: 535 посетилац(a)