Вучић: Нема разлога за превремене изборе, али ако буду инсистирали изаћи ћу им у сусрет 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Вучић: Нема разлога за превремене изборе, али ако буду инсистирали изаћи ћу им у сусрет
Trenutno na sajtu: 309       |       Podeli:
23.07.2018 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић рекао је да не види разлог за превремене изборе,

али да, ако огроман број људи буде инсистирао на томе и ако каже да ће победити - не би искључио могућност да им изађе у сусрет. Позвао је критичаре, да кажу народу истину да желе да будемо таоци косовског проблема, где, иначе, немамо никакву контролу. Вучић каже да први пут постоји "малени траг" у вези с разрешњем убиства Оливера Ивановића.

Вучић је, после обиласка радова на обнови Ургентног центра Клиничког центра Србије, на питање новинара да ли ће избора бити у марту, као што то тврде странке које планирају да оформе опозициони савез, одговорио: "Они то знају увек када су избори".

Постоје лаки и тешки избори, каже Вучић и додаје да су за опозицију су увек лаки, пошто су "лаки само онима који губе".

"Морали смо пре времена да идемо више пута на изборе, јер смо спроводили најтеже реформе, на које сам поносан - фискалне консолидације, реформу комплетног финансијског сектора - што је морало да буде са врха државе спроведено. Министри Крстић и Вујовић обављали су добар посао, као што сам уврен да ће Мали обавити добар посао. То су биле пре свега ужасно тешке мере, против којих су били сви. Људи су мислили да постоји ћуп из којег излази новац, а данас знају да је потребна здрава економија да можете да све финансирате. Нисам желео да тако тешке мере и реформе проводимо а да народ не пружи подршку", објаснио је Вучић.

Указао је да данас имамо изузетно добро стање, да наша економија напредује озбиљном брзином, да се смањује незапосленост, плате и пензије расту.

"Данас је просечна плата око 424 евра. Ако поредите 2002. годину, када је просечна плата у Хрватској била на око 700 евра, а у Србији свега 146, смањили смо разлику драстично. Ускоро ће просечна плата у Србији бити око 465 евра. Ми разлику према другим земљама у региону смањујемо не само пропорционално већ и у апсолутним бројкама. Бугарску смо претекли, БиХ, такође, а Албанија и Македонија су иза нас. Гледаћемо да стигнемо и друге, а следећи на реду су Румунија и Мађарска", рекао је председник Србије.

Што се окупљања опозиције тиче, Вучић је подсетио да ће ускоро бити одржани локални избори у Мајданпеку и да је сигуран да ће тај "десничарски, тајкунски савез са примесама фашизма" однети убедљиву победу и моћи да покаже шта су урадили.

"Једини је проблем, недостаје им ситница, а то је да мора народ да гласа за неког од њих", поручио је Вучић.

Истакао је да, ако добију народно поверење, он га неће никада газити.

"За нас је глас народа најважнији глас. Нема ту велике филозифије. Ниједни избори неће бити лаки, али нећемо изгубити ни локалне, ни друге изборе, ако их буде", нагласио је Вучић.
"Малени траг" у случају убиства Ивановића

Први пут смо на "маленом трагу" у вези с разрешњем убиства Оливера Ивановића, рекао је председник Србије.

"Први пут смо на трагу нечему што није нелогично, али, да ли је тачно - то ћемо проверавати", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Упитан да коментарише недавна хапшења више лица, која приштинске власти наводно покушавају да повежу с убиством Ивановића, Вучић је рекао да он лично једва чека да му тако нешто пошаљу, али да би то био само наставак праксе, коју приштинске власти практикују од почетка истраге.

"Иако нам није омогућено на водимо истрагу на било који начин, сад смо на маленом трагу, а они су још од почетка позивали и саслушавали људе са севера, неке и по три сата, с намером да потврде оно што они мисле - да је тај и тај убио Оливера Ивановића, али су сваки пут морали да одустану", рекао је Вучић.

Како је рекао, не мисли да неко сада с тим хапшењима може да се игра, "толико неозбиљан ваљда није, а уверен је и даље да ће се, не гарантује када, открити истина.

Додао је још да неке од ухапшених потражује и Србија, а једна од њих је на потерници због убиства, али не Ивановића.
Ко је прихвато Еулекс уместо УН?

Осврћући се на примедбе на решавање питања Косова и Метохије, Вучић каже они који су учествовали у стварању лажне државе Косово сада критикују свако решење, критикују њега, као да је он створио тај проблем.

"Неко говори о Резолуцији Савета безбедности УН 1244, да све мора да буде у складу с тим документом. Питам све вас овде и који ме приватно подржавате или не, што нисмо прихватили Резолуцију 1244? Јесам ли то ја приватио премештање питања КиМ из УН у ЕУ. Је л’ то неко други пре нас донео одлуку да је Еулекс добродошао, уместо УН. Ја или Јеремић, Ђилас и Тадић?", упитао је Вучић.

Подсетио је да у Резолуцији 1244 не пише нигде Србија, већ СРЈ.

"Је ли Вучић или било ко од њих уништио СРЈ, дао Црној Гори крила да оду. То су урадили 2006. исти ти - Јеремић, Тадић, Ђилас", указао је Вучић.

Рекао је да објашњава Албанцима ко има континуитет, да се сналази и бори за своју земљу на сваком месту.

Како називати неодговорне људе који су довели до ситуације да Црна Гора хоће да оде, а онда дођете до тога да имате кампању у којој успете да изгубите земљу у којој имате 30 одсто Срба и у којој 60 одсто грађана говори српским језиком. А нигде ни речи о свему томе. Отишла Црна Гора, а за шта сада везујемо КиМ. Отерали смо онда УН у мајчину и рекли ’добродошла Европа’ да преговара са нама. Поред свега тога, донели су одлуку да упуте кретенско питање Међународном суду правде, којим смо дали легитимизацију албанској независности на КиМ, дали печат ми Срби албанској независности", објаснио је Вучић.

Рекао је да после тога имамо 30.000 мање Срба, и да протекле две године дајемо по 500 милиона евра како би се борили за наш народ у покрајини.

"Ви говорите шта је добро решење, за нешто што немамо, што је немогуће да се изборимо", приметио је председник Србије.

Вучић је подсетио да су 2011. ти исти подигли границе на Брњаку и Јарињу, да су заједничким снагама са Славишом Ристићем из "фашистичке странке који туче жену" то чинили Јеремић, Ђилас и Тадић.

Рекао је да ти исти желе да задрже своју виртуалну причу, без размишљања о томе да нас је све мање на КиМ.

"Наставићемо да разговарамо"

Подсетио је да Албанци купују имања око Грачанице, да у Чаглавици имамо свега 20 српских кућа, у Бресју и Косову Пољу ниједну, а у Новом Брду идуће године више нећемо имати већину.

"Реците народу шта и које је по вама једино решење - да избацимо Албанце? Има их не 1,8 милиона, већ између 1,35 и 1,4 милиона. Ја не могу да будем неодговоран и неозбиљан као други. Ми ћемо наставити да разговарамо, а они, који су уништили земљу, довели је до банкротства, нека причају свиоје приче", рекао је Вучић.

Каже и да, ако Срби воле преваре, нека изволе.

"Ја нисам варао наш народ никада. Ни када сам најавио да ћемо, када смо смањивали плате и пензије, да ћемо имати највеће пензије и плате икада. Нећу да лажем ни око КиМ, нити око било чега другог", подвукао је председник Србије.

Критиковао је раније власти што нису реаговале способношћу на одлазак Црне Горе и једнострано проглашење независности КиМ, додајући да је он поносан што је променио слику Србије у свету, што се више пута састаје у једној години са немачком канцеларком, председницима Француске и Кине, него сви заједно у протеклих 30 година.

"То говори колико је Србија данас поштована. Тек када имате поштовање можете да тражите нешто за земљу и свој народ", закључио је Вучић.

Коментаришући изјаве Вука Јеремића, најавио да ће за седам до осам дана грађани чути за шта је добио паре од катарске амбасаде из Немачке, иако он ћути на ту тему.

"Чекали смо да он каже. Гласно ћутање смо добили као одговор. Као и на питање одакле теби Ђиласу 100 милиона евра. Све људе овде са познаницима и породицама да скупимо, не могу да скупе тих 100 милиона евра колико је Ђилас зарадио од 2007. до 2012. године, када је био бог и батина у држави", рекао је Вучић.

Указао је да је тешко супроставити се "тајкунској фамилији партија" која има много новца и медија - Шолакових и Ђиласових медија, као и против тајкуна из Македоније који покушавају да нам уређују земљу.
О мишљењу Међународног суда правде

Председник Александар Вучић каже да му представници приштинских привремених институција при сваком сусрету готово с уживањем помињу како смо тражили мишљење од Међународног суда правде у случају косовске независности, што је, поновио је, "закуцало" нашу позицију у даљим напорима за постизање договора.

Навео је да му потез с тражењем мишљења од МСП на сваком састанку помињу и Тачи, Чолаку, Шаља, Кучи, па му још, каже, по 50 пута читају одлуку суда уз поруку - ’’ево ти га твоји Јеремић и Тадић, и тако на сваком састанку’’.

"И ми идиоти још се обавежемо да ћемо сваку одлуку МСП; каква год да буде, да прихватимо и сада, кажите ми једну територију, једну земљу која је је исто то урадила... Јер, то је свако морао да разуме да судије долазе из земаља које су већински признале независност, 23 од 25 земаља, и да ће судити у име тих земаља и тако је и било, један је само био изузетак", навео је Вучић и додао: "И још спремили људи саопштење нацији како су победили".

Како је навео, ниједну прилику приштински представници нису пропустили да му то кажу: "отворе ми рану па притискају с тим још дубље".

Упитан да коментарише изјаву Харадинаја да подела не долази у обзир, иначе ће бити рата, Вучић је рекао да реално увек брине због њихове "пасиониране жеље" да заузму север Косова, али је поновио да је због тога важно да се ту избегне сукоб.

"Оставите, људи, рат за собом"

Опремање Косовских безбедносних снага теренским возилима америчке производње не треба да заплаши народ, рекао је председник Србије Александар Вучић и поручио да ћемо ми да се боримо за мир и очување мира, али да, наравно, увек брине због "пасиониране жеље" неких албанских лидера да заузму север.

"Видео сам да су Американци направили супер видео-спотове о односу Србије и Америке, а што се тога тиче, видим да ‘проради крв’ код неких албанских лидера, одмах би они нешто другим путем на други начин решавали, ’јаој, ако неко крене биће рат’. Оставите, људи, рат за собом, ми ћемо да се боримо за мир и да чувамо мир. Наравно, увек бринем због њихове пасиониране жеље да заузму север", каже Вучић.

Важно је, истиче, да се избегне сукоб, а то што ће "они да се возикају у различитим возила, нека се возикају".

Како је пренео Блиц, ових дана помоћ у опреми упутиле су им САД, па су косовски премијер Рамуш Харадинај и амбасадор САД у Приштини Грег Делави потписали уговор о опремању КСБ војним возилима америчке производње.

"Ако погледате шта је то што ми имамо, шта је то чиме они располажу, то није упоредно. Уопште не желим у те приче да улазим. Желим само да говорим о миру, о стабилности, али је важно да имате добро оспособљену земљу и снажну армију и полицију, јер они увек служе као фактор одвраћања за све оне који би да сањају ратне снове", поручио је Вучић.

Провокације и неодговорне изјаве

Људи у Србији не треба да брину за провокације и неодговорне изјаве, попут оних које је изговарао Сулејман Угљанин који је у посету Санџаку звао Беџета Пацолија, поручује Вучић.

"Потпуно је неважна ствар... Биће проблема, како кажу они, у Санџаку или Рашкој области. Неће бити никаквих проблема, то су приче за малу децу", рекао је Вучић.

Упитан о оштрим речима Угљанина на рачун Владе Србије, узвраћа: "Је л то први пут? Он је Расима Љајића оптуживао да је убица, па онда кад је неко рекао, сео, па је било - јој што се волимо. То је... нећу да говорим ништа. Бошњаке веома поштујемо, боримо се за њих једнако колико и за Србе и за све друге грађане".

Поручио је да људи не треба да се секирају због тога што изговара Сулејман Угљанин, те да чак мисли да је и реакција државе била претерана на "небитан догађај".

"Човек је себи правио промоцију, као он је сад ту нешто много важан. Нажалост, успео је у томе. Нит је важан, нити било шта он може да уради, нити то на озбиљан начин може да погоди државу Србију", додао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да се министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу "добро јавило" да Пацоли неће доћи у Нови Пазар, а отказивање доласка Пацолија види као нешто најнормалније и потпуно разумљиво.

"Није то територија Косова или територија коју би они могли да с правом или без права говоре да је на било који начин њихова, да они поистовећују одлазак Марка Ђурића или долазак Пацолија, све је то неважно, али Стефановићу се добро јавило", рекао је Вучић.

Косово и енергетика

Газиводе су стратешка ствар и једино што је остало где се Србија и српски државни органи на Косову у целом свету поштују то је електромрежа и то што и даље држимо Валач, нагласио је председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питање новинара о покушају Приштине да недавно блокира преговоре у Бриселу питањем о енергетици, Вучић је рекао да у начелном делу споразума о енергетици пише да би српске компаније морала да оснује ЗСО и, да бисте имали било какав почетак имплементације нечега што је начелно, морате пре свега да имате ЗСО.

"Где је ЗСО? Шта од нас онда тражите нешто, а нисте формирали ЗСО, прошло је пет и по година и онда ућуте", рекао је Вучић.

"Боримо се и није све тако безнадежно, али људи морају да разумеју то што су, наравно, они тражили, то су глупости потакнуте од две земље чланице које ту губе део новца, да вам не причам сад како они нама краду струју и шта све раде", каже председник.

Земљом се не управља из кафића

Свака озбиљна политика заснива се на храбрости, одговорности да се преузме решавање и најтежих питања, да се на поштен начин води држва, јер се само тако може ићи напред, каже Александар Вучић.

"Кад многи питају зашто Вучић влада, на чему се то заснива, па знате на чему - на политици храбрости, одговорности за решавање најтежих питања, да се на поштен начин, одговорно води држава, јер се само тако може ићи напред", рекао је председник Србије, упитан да коментарише изјаву бившег председника Бориса Тадића да се не може савез у опозицији заснивати само на томе да сте против Вучића

Додао је и да није важно колико ћете пута да викнете несто против Вучића, да опсујете или нешто ружно кажете о њему, да му нападате породицу, већ је суштина у садржају који понудите народу.

"Такву политику морате да имате, и уз то да радите и будете марљиви, а не да радите од 11 сати и да управљате земљом из кафића", поручио је Вучић.

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.478.578 посета
Тренутно на сајту: 309 посетилац(a)