Одржан „Качер фест” 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Одржан „Качер фест”
Trenutno na sajtu: 511       |       Podeli:
09.08.2021 | 0 коментар(а)



Љиг - Прва „Триемеријада“ у Ивановцима код Љига одржана је 6. и 7. августа

поред реке Качер, под покровитељством Општине Љиг. Међу осамнаест такмичара из Мионице, Крагујевца, Аранђеловца, Љига, било је и троје Милановчана. У надметању кошења тримером, модерни косачи имали су прилику да покажу своју вештину и умеће а најбољи, су награђени поклонима генералног спонзора, Вилиџера.У надметању у косачкој дисциплини учествовале су и две такмичарке. Драгица Ђурђевић, привредница из Мионице наступила је прва.

„Волим да косим, то ми је омиљени хоби. Знам иначе, све те “мушке“ спортове. Ја сам прва сам жена која је служила војску у Љубљани пре 30 година. Како су ми отац и брат били ловци, заволела сам и лов и риболов. По професији сам стоматолошки техничар, али сам већ годинама привредница. Нека најбољи победи, важно је учествовати, мада, волела бих да победим”, рекла је Драгица.

Новој качерској манифестацији придружио се још један љубитељ кошења, пореклом са Кордуна, који каже да га Рудник и шумадијски предели подсећају на Петрову Гору и његово родно место.

„Кошење сам заволео још као дете, када сам са оцем косио, али тада се радило ручном косом. Ово је, иначе, ношња са са Кордуна а чине је: ћемер, кубура, шубара, опанци, чојане панталоне. Летња ношња има свечану белу кошуљу и танке памучне панталоне” каже Милан Стјепановић.

У оквиру културно-уметничког програма Качер феста учествовала је и изворна певачка група “Треће доба” из Косјерића.

„Лепо је видети ове изворне групе и фолклорне ансамбле који негују српску традицију. Позвао бих младе да нам се придруже на овим манифестацијама и наставе да чувају наше обичаје. Поштујем, наравно и модернизацију, компјутере и мобилне телепхоне, али изворно стваралаштво треба неговати”,  нагласио је Милосављавић Милинко, члан групе “Треће доба.”

Организатори су задовољни новом манифестацијом и бројем учесника, а како најављују, радиће убудуће на њеној промоцији и популаризацији.

Најбољи овогодишњи учесник Трмеријаде је: Горан Гајић из Ивановаца, док су 2. и 3. награда припале: Раши Старчевићу из Орашца и Грујић Милошу из Даросаве, општина Аранђеловац.

 

 

ГЗС/ГМ Прес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kacer fest ljig

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.808.233 посета
Тренутно на сајту: 512 посетилац(a)