Нема више прелетања у Скупштини Србије: Посланик који одлучи да промени страначке боје неће моћи да оде у други клуб 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Нема више прелетања у Скупштини Србије: Посланик који одлучи да промени страначке боје неће моћи да оде у други клуб
Trenutno na sajtu: 402       |       Podeli:
12.10.2018 | 0 коментар(а)



Посланик који одлучи да промени страначке боје, после избора неће моћи да "прелети" у неки

други клуб, већ ће му једина опција бити да постане самостални трибун.

То ће, највероватније бити једна од промена у Пословнику Скупштине Србије, који је донет пре осам година.

На том документу почела је да ради председница Скупштине Маја Гојковић, а циљ је да се спречи да они који нису учествовали на изборима, касније, захваљујући "прелетачима", добију представнике у посланичким клупама.

Намера је, како се наводи, и да се стане на пут пракси да представници које је народ бирао зато што заступају један програм, касније пређу у супарничку страну и бране нешто сасвим друго.

Гојковићева каже да је захваљујући председнику парламента Словачке, која је недавно мењала скупштински документ, добила упоредни преглед свих "правилника" из Европске уније.

"Питање ’прелетача’ може да се реши Пословником. Такве примере прелазака из клуба у клуб нисмо нашли у ЕУ. Ненормално је да изборни резултати кажу једно, а после се ствари мењању", рекла је Гојковићева.

Одговарајући на питање може ли препрека да буде то што је посланик власник мандата, она каже да не може изборни закон одређивати шта ће бити после избора, а да Пословником као скупштинским законом ово питање може да се реши.

"Словачки пословник је међу најлибералнијим. Европски посланици више расправе преносе на одборе, него на пленум, али су Словаци задржали и тај пленумски део. Идемо полако, члан по члан.

Надам се да ћу до краја мандата макар успети некоме да припремим материјал и да то представнимо на Административном одбору. Верујем да ће сви бити задовољни", рекла је Гојковићева.

 

Танјуг / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


skupstina preletaci poslovi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.771.593 посета
Тренутно на сајту: 401 посетилац(a)