Дивље депоније прете да угрозе природу: На Пештерском пољу сакупљено 250 џакова отпада 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Дивље депоније прете да угрозе природу: На Пештерском пољу сакупљено 250 џакова отпада
Trenutno na sajtu: 1129       |       Podeli:
08.11.2020 | 0 коментар(а)



Сјеница - Друштво за заштиту и проучавање птица Србије у сарадњи са Туристичком организацијом Сјенице организовало је успешну акцију чишћења током које је

сакупљено 250 џакова отпада на Пештерском пољу, између села Карајукића Бунари и Тузиње.

„Поред уклоњеног чврстог отпада примећене су и две велике гомиле азбестних плоча које представљају велику опасност по јавно здравље и квалитет подземних вода овог краја. Због крашког карактера тла и разноврсног отпада који се одлаже на много локација широм Пештера постоје стварне опасности да дође до дуготрајног загађења подземних вода микропластиком, азбестом и другим опасним материјама“, каже Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Проблем одлагања комуналног отпада на Сјеничко-пештерској висоравни траје деценијама. Општина Тутин поменути изазов решила је кроз постављање контејнера у сеоским срединама и одвожење отпада, док општина Сјеница ову комуналну обавезу није ни започела. Мештани сјеничких села принуђени су да свој отпад одлажу у природу, тиме стварајући десетине дивљих сметлишта која угрожавају и природу и људе.

 „Да би акције попут ове наше спроведене у суботу имале смисла неопходно је да Општина Сјеница започне одношење отпада у својим селима што би у великој мери решило проблем са комуналним отпадом. Заједно са другим локалним организацијама и активистима вољни смо да помогнемо Општини како би се у наредном периоду решио овај велики проблем“, рекао је Шћибан.

Радна акција за чистији Пештер, фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

У својеврсној моби за чистији Пештер учествовало је 38 мештана околних села, као и људи добре воље из Сјенице, Тутина, Ужица, Пожеге и Новог Сада. Акцији су присуствовали пријатељи из Специјалног резервата природе „Увац“ из Нове Вароши, Планинарског друштва „Змајевац“ и ЈКП „Врела“ из Сјенице, а велика испомоћ био је багериста Самел Хукић из Долића који је дошао са својом машином.

Акција уклањања отпада део је пројекта "Protect Pešter Wetlands", који за циљ има промоцију природних вредности и одрживи развој на ширем подручју Пештерског поља.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pester ciscenje otpad smece

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.999.074 посета
Тренутно на сајту: 1127 посетилац(a)