Почело уклањање смећа на Потпећком језеру 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Почело уклањање смећа на Потпећком језеру
Trenutno na sajtu: 561       |       Podeli:
11.01.2021 | 0 коментар(а)



Прибој - Механизација "Србијавода" и ЕПС-а стигла је на Потпећко језеро код Прибоја и започело се са уклањањем отпада које је донела



река Лим са својим притокама и тако од природног бисера направила праву еколошку бомбу, преноси РИНА.

"Процена је да овде тренутно плута око 7.500 кубика отпадног материјала, претпостављамо да је део тежег отпада потонуо, а то ћемо проверити кад дозволе временске прилике.

Сво ово смеће које се извуче из воде ће уз поштовање свих мера и стандарда бити транспортовано на депонију Дубоко. Радиће се и прековремено, како би ово чишћење било завршено за максимално три седмице. ", изјавио је Горан Пузовић, директор ЈП "Србијаводе".

Фото: РИНА

Поплавни талас из Црне Горе са собом доноси кубике смећа, а које потом иде даље низводно до Дрине, затим у Саву и на крају стиже у Београд, што потврђује вишеструку важност да се овај еколошки проблем коначно реши. У плану је постављање баријера на неколико локација дуж водотокова како би се количина долазећег отпада разбила и на тај начин касније лакше уклонила.

"Ово је краткорочно решење,а за дугороно је потребан усаглашен рад све три државе и утицање на свест људи, јер немар и одношење отпада на несанитарне депоније и наравио је ову ружну слику коју смо имали прилике да видимо у Прибоју. Послат је план споразума ресорним министарствима у БиХ и Црној Гори, чекамо одговоре и надамо се доброј сарадњи и коначно трајном решењу овог проблема, а сви знамо да он није почео од јуче", рекао је Александар Дејановић, државни секретар у Министарству заштите животне средине.

Велике количине отпада који је потонуо, праве проблем раду хидроелектране на језеру Потпећ. Тренутно су на терену машине "Србијавода" и ЕПС-а, а очекује се да ће касније бити укључне и екипе локалне самоуправе, које ће помагати да се отпад уклони из својеврсних "џепова" који је бити формирани на воденој површини, приликом изгуравања смећа уз помоћ чамаца.

РИНА / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POTPECKO JEZERO DEPONIJA STANJEVINE PRIJEPOLJE CISCENJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.106.326 посета
Тренутно на сајту: 562 посетилац(a)