Столетне букве доносе срећу у љубави и учвршћују везу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Столетне букве доносе срећу у љубави и учвршћују везу
Trenutno na sajtu: 535       |       Podeli:
10.02.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Често се може чути, али и видети да природа заиста ствара чуда.
Фото: РИНА

Једно такво налази се у селу Мланча, надомак Краљева где су две столетне букве спојене трећом и тако праве ретко виђену, магичну слику. Међутим, одавно се прочуло да ова стара стабла путницима намерницима доносе срећу у љубави и учвршћују везу - јер ко једном прође испод ових букви, заувек остаје заједно.

„Веровање у магијску моћ дрвећа одувек је постојало. Ове букве су скроз спојене, као мушкарац и жена и зато су оне право љубавно дрво. Одувек су овде долазили парови верујући да ће остати спојени као и ове букве. На најнижој грани стоје у чвор завезене марамице, па чак и доње рубље вероватно као неки симбол везаности", прича за РИНУ, Јован Драгићевић, мештанин Мланче. Нико не зна како и када је све почело, a на дрвеној табли уписана су имена парова још из педесетих година прошлог века.

„Сигурно је то неком помогло, или је бар тако мислио и онда се то прочуло даље. Свима може да запне у љубави и млађима и старима, па се онда решења траже на различитим местима", рекао је Јован.

Мештани свакодневно овде срећу парове из свих крајева Србије. Сви долазе у нади да ће њихова веза остати вечна и чврста баш као и ове краљевачке букве.

 

„Дођу, прођу испод букве, мало се љубе и поразговарају. Онда завежу марамицу или шта већ друго на гране и оду. Кад смо били млађи и ми смо овде долазили, сад је већ та жар прохујала са вихором", каже уз осмех Јовица Филиповић.

И зато, можда баш ту у кањону реке Студенице, у вековима старој буковој шуми крије се решење за све оне којима је љубав на "стакленим ножицама". 

 

ГЗС/РИНА 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


STOLETNE BUKVE LJUBAV SRECA JOVAN DRAGICEVIC SELO MLANCA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.956.546 посета
Тренутно на сајту: 536 посетилац(a)