Звонко Туфегџић директор регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа: Привредна активност у сталном порасту 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Звонко Туфегџић директор регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа: Привредна активност у сталном порасту
Trenutno na sajtu: 355       |       Podeli:
08.02.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Нова организација Републичке привредне коморе и регионалних привредних комора, која је ступила на снагу 1. јануара 2017. године,

имала је за циљ да коморски систем у Републици усклади са евроским коморским системом и његовим стандардима, да коморе постану истински сервис привреде,односно привредних субјеката на подручјима која покривају.

Транформацијом коморског система Регионална привредна комора Краљево добила је назива Регионална привредна комора Моравичког и Рашког округа ,скраћено: Рагионална привредна комора Краљево,са два одељења у Чачку и Новом Пазару, која са централном обављају  послове за потребе привреде у оквиру јединственог коморског система. Покрива подручје три града и шест општина , односно 6908 квадратних километара, у којима живи 503.726 становника или 7,17 одсто од укупног броја становника у Србији.

Са директором Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа Звонком Туфегџићем разговарали смо о трогодишњим искуствима нове организације и улоге Коморе, привредним кретањима на подручју које покрива, новим инвестицијама, модернизацији саобраћајне и друге инфраструктуре и приоритетима коморе у наредном периоду.

Каква је тренутна слика привреде на подручју Регионалне привредне коморе Краљево и  колико се успешно спроводе основни циљеви коморске трансформације у Републици?

На подручју на Регионалне привредне коморе послује 6229 предузећа и 19.771 предузетник што је после Београда и Новог Сада подручје са највише привредних субјеката и са једном од најзначајнијих и најдинамичнијих привредних активности.

Интенције новог Закона о коморама,који је ушао у четврту годину спровођења, биле су да Комора постане прави сервис привреде,односно да се сва јавна овлашћења по која се раније ишло у Републичку привредну комору у Београд спусте на ниво регионалних привредних комора што је и учињено и заживело,осим за пар докумената,тако да привредници за један дан могу да заврше све послове у коморама регионалног нивоа, укључујући и папире који прате извоз.У односу на ранији период далеко смо ближи привредним субјектима а то је оно што им треба.

Рећи ћу један пример; ми имамо задатак да у мандату од четири године обиђемо свако привредно друштво на нашем подручју,што на мом примеру значи-6229 посета .Ми смо у Краљеву за три године обишли 3800 друштава и верујем да ћемо до краја мандата Парламента РПК обићи све привредне субјекта. Наравно,за оцену рада комора најмеродавнији су привредници.Моје је мишљење да су искуства позитивна“.

Каква су тренутна привредна кретања на подручју Регионалне привредне коморе Краљево и показатељи економске ситуације?

Имамо резултате привредних кретања за 11 месеци 2019. године  а за десетак дана имаћемо показатеље за целу годину.  У овом тренутку могу да кажем да  сам после  неколико година изузетно задовољан сликом наше привреде.Привредна активност је у сталном порасту и то је охрабрујућа тенденција.У новембру прошле године у односу на октобар забележен је пораст индустријске производње  за 15,9 одсто, док је раст за период 1. јануар-1. новембар прошле године у односу на исти период претпрошле године остварено повећање од 3,1 одсто.

Све привредне гране бележе раст индустријске производње а највећи је код индустрије, пољопривреде и услуга  које су и најзначајније за ово подручје.Исте тенденције карактеришу и 2018. годину и генерално позитивна кретања су омогућиле нове инвестиције, како домаћих тако и страних инвеститора“.

 

Има ли позитивних помака у смањењу трговинског дефицита с обзиром да је његов раст био вишегодишњи тренд привреде на подручју Регионалне привредне коморе Краљево? Какви су извозни показатељи?

,,У  2019. години успели смо да  спољнотрговинску размену подигнемо на ниво о милијарду и стошест милиона евра што представља раст од 7 одсто. У том сегменту пратимо Републику што је за нас веома значајан показатељ нарочито ако имамо у виду да нам је привреда увозно оријентисана,посебно у делу трговине. И поред тога, имамо смањење трговинског дефицита што је веома обро“.

 

После дугог периода затишја кад су у питању крупније инвестиције,може ли се најзад говорити о замаху у инвестиционим активностима?

,,Поделио бих инвестиције у три групе:стране,домаће и оне у инфраструктуру које финансира Република у сарадњи с локалним самоуправама.

Кад је реч о инвестицијама домаћих привредних друштава оне су још увек далеко веће од страних улагања. Међутим, велики број наших инвеститора с мањим улагањима замагљује објективну слику  стања,јер кад се саберу сва њихова улагања долази се до импресивне цифре.На пример ,наша предузећа у Чачку :Унипромет,Слобода, Ауточачак,затим  у Краљеву:Радијатор, ГИР,Електромонтажа,Техноград и нека друга,куповином простора у индустријским зонама уз помоћ Републике и локалних самоуправа настављају да инвестирају јер имају тржиште што је јако позитивна ствар.

Долазак  немачких компанија Форверк и Виланд у Чачак,затим немачке фирме Леони и турске Еуротајпе у Краљево је од огромног значаја са више аспеката;прво,запослиће више од 10000 радника углавно младих и стручних људи и друго,оне омогућују нове послове и нова радна места у пратећим фирмама у транспорту, паковању,производњи и припреми хране, станоградњи.

 

У којој мери ће улагања у инфраструктурне објекте поспешити економију градова и општина на овом али и ширем подручју?

Ауто пут Београд - Чачак иако није комплетно завршен већ доноси значајне бенефите о којима не треба пуно говорити. Моравски коридор повезаће по броју становника и броју привредних субјеката  и пољопривредних потенцијалима најбројнија и економски најјача подручја што ће целу привреду и пољопривреду и остале привредне гране учинити јачим и динамичнијим.Поред,тога тај ауто пут повезаће коридоре 10 и 11 што скраћује пут и убрзава проток људи и роба на велико делу Републике Србије.

После Беча, већ у марту имаћемо редовне авионске линије са аеродрома ,,Морава“ до Солуна. У припреми је пројекат и пратећа документација за изградњу нове писте на на аеродрому у Лађевцима за карго и чартер летове која ће почети крајем или почетком наредне године.Преговара и са другим компанијама о отварању авионских линија према другим европским дестинацијама.То су инвестиције од огромног и вишеструког значаја за економију и нашег подручја,али  и градова и општина са подручја других привредних комора у окружењу.

После инвестиција у путну инфраструктуру Влада Републике Србије и надлежна министарства  озбиљно ће радити на изградњи нових пруга и реконструкцији постојећих.То је крупна и значајна инвестиција за читаво друштво,наравно и економију,посебно ако се зна колико је железнички транспорт јефтинији“.

 

Који су приоритети Регионалне привредне коморе Краљево у наредном периоду?

,,Првенствено,не смемо дозволити да инвеститори због недостатка стручне радне снаге ограничавају инвестиције на овом подручју и читавој Републици,а то би могло да нам се деси уколико не будемо  предузимљиви и свесни те опасности.Један од начина да то предупредимо је дуално образовање,односно школовање кадрова за потребе привреде од средње школе до факултета.У том делу значајна ствар је и нови Закон о високом школству.То морамо да радимо у сарадњи с предузећима и компанијама  како би кроз четири године па надаље дошли до квалитетног кадра.

Друго, радићемо растерећењу привреде кроз смањење пореза,доприноса и других трошкова и оптерећења чиме ће се сворити могућности за повећање плата што је једна од кључних претпоставки да зауставимо одлив стручних људи и уопште радне снаге у друге земље,посебно државе Западне Европе.

Треће,најозбиљније морамо радити на укључивању Србије у систем шенгена на чему председник Александар Вучић највише инсистира и ради а што је од огромног значаја за нашу привреду.Навешћу само један пример;наш друмски транспорт је три пута неефикаснији од оног у Западној Европи што је економски неподношљиво.Укључивањем у ,,шенген“ тај се проблем решава.Ми имамо са Северном Македонијом билатерални споразум али то мора да се генерално реши и ми на том плану државним органима дајемо безрезервну подршку“.

 

ГЗС

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ZVONKO TUFEGDZIC MORAVICKI OKRUG RASKI OKRUG REGIONALNA PRIVREDNA KOMORA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.900.283 посета
Тренутно на сајту: 356 посетилац(a)