Ширимо дух дуалног образовања у Инмолду и немамо намеру да станемо 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Ширимо дух дуалног образовања у Инмолду и немамо намеру да станемо
Trenutno na sajtu: 324       |       Podeli:
20.10.2020 | 0 коментар(а)



Пожега - Дуално образовање у компанији Инмолд из Пожеге започето је 2011. године, а у редовима ове фирме је 35 стипендиста , ученика техничких школа



из Пожеге, Косјерића, Ужица и Прибоја. Сваки ученик ангажован је на практичној настави и од самог почетка има свој распоред, каже за ГЗС Томислав Милетић, ментор практичне наставе у фирми Инмолд пласт.

Томислав Милетић, ментор практичне наставе у фирми Инмолд пласт, Фото: ГЗС

„ Ученици су три дана седмично на пракси и добијају одговарајуће задатке на којима стичу вештине, компетенције и знање неопходно за будући рад након завршетка средње школе или факултета, у овој компанији. Ове године имамо пет стипендиста на техничким факултетима, пре свега мислим на Машински факултет у Београду, Машински факултет у Краљеву, а ту су и Висока пословно техничка школа у Ужицу , Виша техничка у Трстенику и буквално на свим  факултетима  са којима смо у додиру имамо стипендисте у њиховим редовима и та деца се са жаром и еланом враћају овде и стичу знања од својих старијих , будућих колега, врхунског тима инжењера поткованим огромним знањем и искуством који они несебично преносе младим стипендистима“, каже Томислав Милетић.

Након школовања, већина ученика запосли се у компанији у којој је стицала прва знања, Фото: ГЗС

Он додаје да већину слободног времена и ученици средњих школа проводе у компанији и раде на пројектима.

„ Један од пројеката био је алат за визире кога су направили стипендисти са Машинског факултета у Београду уз помоћ инжењера. Показали су огроман потенцијал и веома  смо поносни на њихово знање.  Са друге стрене, када је реч о ученицима средњих школа, они се труде да задовоље критеријуме који се траже у школском систему. Имамо два  ученика који су сада овде, по дуалном образовању који је на државном нивоу заживео од ове године, практично из тог система, два ученика, бравар и заваривач,а остали стипендисти , њих 33- троје су ученици са смера техничко компјутерско управљање, техничар мехатронике, електротехничар рачунара, оператер машинске обраде. Имамо потребу за свим тим кадровима јер живимо у ери дигитализације када то све треба рачунарски испратити , каже Милетић и додаје да се ускоро у Инмолду очекује још осам стипендиста из Техничке школе у Прибоју , завршних година,  који ће се стручно оспособити за рад  у овој компанији.

„ Ученици су завршна година смера техничар за компјутерско управљање и сигуран сам да ће троје одмах добити стално запослење у пословници у Прибоју“, додао је Милетић.

Фото: ГЗС

Од 350 запослених у компанији Инмолд, десет одсто  чине стипендисти фирме који су  радом укључени од 2011. године , тако да је то значајан показатељ да дуално образовање има смисла и да у овом програму сви заједно морају бити  упорни у размени искустава. У програм су укључени и ментори који су сада на Машинском факултету у Београду и свакодневно се врши електронска размена података и електронски извештај.

„Ученици имају обавезу да када дођу и када заврше са праксом у року од 24 сата пошаљу електронски извештај шта су радили и научили у току дана и морају да схвате да не могу да дођу да би се звало да су дошли ,а да нису ништа научили , тако да су у систем дуалног образовања прилично уходани“, закључује Томислав Милетић, ментор практичне наставе у фирми Инмолд пласт.

Прилог на тему дуалног образовања у пожешкој компанији Инмолд емитован на првом програму РТВ

 

ГЗС 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dualno obrazovanje inmold pozega miletic tomislav prakticna nastava jankovic goran srednja tehnick skola inmold inmoldplast

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.923.681 посета
Тренутно на сајту: 324 посетилац(a)